Финансии, ребаланс на буџетот најдоцна до октомври

Среда, 17 Јули 2019 13:45 Напишано од  Објавено во ФИНАНСИИ

Најдоцна до октомври ќе биде објавен ребалансот на буџетот за годинава. Заменик-министерката за финансии Шерет Елези вели дека службите во министерството веќе работат на анализа која треба да ја покаже реализацијата на тековните и капиталните проекти од државната каса. Елези конкретно не одговори на прашањето, кој е надлежен за ребалансот таа или премиерот Зоран Заев кој се прогласи за надлежен во финансии сè додека не биде назначен нов министер.

„Знаете дека министерот за финансии е помеѓу најсилните институции во државата и министерството за финансии ги следи политиките што ги зацртува владата. Имаме ние агенда на владата на Северна Македонија и врз основа на тоа ние го следиме тоа во координација нормално со премиерот којшто е надлежен за реализација и активности на сите стратешки документи, проекти и програми на владата“, рече Ширет Елези, заменик министерка за финансии.

Елези не откри дали во брзо време ќе добие нов шеф кој ќе раководи со министерството. Вели дека тоа е политичка одлука и не препрати одговорот на прашањето да го добиеме од тој кој што одлучува кој ќе седне на министерското место. Инаку, ланското прекројување на државната каса ќе биде запаметено по тоа што околу 50 милиони евра пари кои останаа непотрошени за реализација на капитални проекти завршија за отплата на долговите на општините.

И оваа година официјалните податоци на финансии велат дека се повторува катастрофалната реализација на капиталните проекти. На половина измината година, тие се на ниво на реализација од само 20-тина отсто.