Народна банка ги оценува за поволни движењата во економијата

Среда, 10 Јули 2019 12:22 Напишано од  Објавено во ФИНАНСИИ

Народна банка, за периодот април-мај оценува поволни движења во економијата, видливи преку забрзаниот раст на трговијата и натамошниот раст на индустријата.

„Овие податоци, како и стапката на раст на економската активност од 4,1 проценти во првиот квартал од оваа година, којашто е блиска до проектираната, соодветствуваат со очекувањата за солиден економски раст оваа година. Остварената просечна годишна стапка на инфлација за првата половина од годинава изнесува 1,2 проценти, при очекувања за стапка на инфлацијата од 1,5 проценти за целата 2019 година. Ризиците во однос на проекцијата на инфлацијата за оваа година засега се оценуваат како урамнотежени“, велат од Народна банка по одржаната редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика.