ФИНАНСИИ

Според официјалниот среден курс на Народната банка на Северна Македонија денеска денарот спрема еврото има вредност од 61.4922. Курсот на денарот спрема доларот е на ниво од 55.3186, додека на британската фунта изнесува 67.7152. Последниот ден за тргување на македонската берза најтргувани беа акциите на НЛБ Банка АД Скопје (раст од 3,1 проценти), додека другите акции забележаа пад.
На 13 август 2019 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, на која беа разгледани клучните показатели за домашната економија и движењата на меѓународните и на домашните финансиски пазари, во контекст на поставеноста на монетарната политика. Според оцените на Комитетот, монетарната поставеност е соодветна на постојните економски и финансиски услови, при што беше одлучено каматната стапка на благајничките записи да остане на нивото од 2,25%. Истовремено беше одлучено понудата на благајнички записи за аукцијата којашто ќе се одржи на 14 август 2019 година да се задржи на нивото од 25.000 милиони денари. На…
Пораст на приходите од провизии и надоместоци откриваат финансиските извештаи на повеќето македонски банки за работењето во првото полугодие од годинава во услови на историски најниски каматни стапки и намалување на приходите од камати. Дваесет или 30 денари за одржување на картични и трансакциски сметки, различни надоместоци за платен промет, еднократни казни за доцнења при уплата на картици… Најновите биланси на банките покажуваат дека тие инкасираат милиони евра преку овие и други надоместоци и дека нивните приходи по овој основ континуирано се зголемуваат. Според извештајот објавен преку Македонската берза, приходите од провизии и надоместоци на Комрцијална банка во првите шест месеци…
Народната банка објави нова информативно-едукативна публикација со низа информации за работењето на институцијата и за нејзините основни цели и задачи. Во публикацијата „Запознајте ја Народната бакна на Република Северна Македонија“ има и објаснување за тоа по што се разликува централната банка од другите институции. „Народната банка на Република Северна Македонија е централна банка во нашата земја. Народната банка е независна при постигнувањето на целите и задачите коишто се утврдени со Законот за Народната банка“, се вели во публикацијата, која може да се преземе на следниот линк.
Најдоцна до октомври ќе биде објавен ребалансот на буџетот за годинава. Заменик-министерката за финансии Шерет Елези вели дека службите во министерството веќе работат на анализа која треба да ја покаже реализацијата на тековните и капиталните проекти од државната каса. Елези конкретно не одговори на прашањето, кој е надлежен за ребалансот таа или премиерот Зоран Заев кој се прогласи за надлежен во финансии сè додека не биде назначен нов министер. „Знаете дека министерот за финансии е помеѓу најсилните институции во државата и министерството за финансии ги следи политиките што ги зацртува владата. Имаме ние агенда на владата на Северна Македонија и…
Минатогодишната проверка на отпорноста на банките на можни неповолни услови за бизнис не била доволно ригорозна, заклучиле во средата европските ревизори, препорачувајки дека критериумот за избор на банките да биде ризикот, а не нивна големина. Европската агенција за банки(EBA) ја проверува отпорноста на банките за можните неповолни услови за работење од 2011 година, по должничката криза во еврозоната во 2009 година, која поттикна стравувањата дека некои земји членки нема да можат правилно да ги сервисираат нивните должнички обврски. Во извештајот објавен во ноември минатата година заклучиле дека ситуацијата во 48 банки од 15 земји во ЕУ и Норвешка, кои заедно сочинуваат околу 70…
Народна банка, за периодот април-мај оценува поволни движења во економијата, видливи преку забрзаниот раст на трговијата и натамошниот раст на индустријата. „Овие податоци, како и стапката на раст на економската активност од 4,1 проценти во првиот квартал од оваа година, којашто е блиска до проектираната, соодветствуваат со очекувањата за солиден економски раст оваа година. Остварената просечна годишна стапка на инфлација за првата половина од годинава изнесува 1,2 проценти, при очекувања за стапка на инфлацијата од 1,5 проценти за целата 2019 година. Ризиците во однос на проекцијата на инфлацијата за оваа година засега се оценуваат како урамнотежени“, велат од Народна банка…
Мерењата на Државниот завод за статистика го екипираше економскиот тим на Владата и премиерот Зоран Заев. Откако бројките покажаа пад на невработеноста и раст на Бруто домашниот производ, највисоките претставници на владата на прес-конференција соопштија денеска дека во првите три месеци од годинава стапката на раст на БДП изнесува 4,1 отсто.   „Задоволство ми е денеска да соопштам дека растот на бруто домашниот производ во првиот квартал изнесува 4,1 процент, што е највисокиот квартален износ во последните две години. Математички прецизно, има разлика. Разликата од пред две години е 4,1 процент. Очекуваме разликата да се зголемува зошто во вториот квартал…
Каматните стапки на банкарските кредити во Македонија се се уште релативно високи. Македонските граѓани на банките им плаќаат камати кои се повисоки во однос на оние во земјите од Западна Европа. Сепак, според Гувернерката на Народната банка на Македонија, Анита Бежоска, каматните стапки кај нас не се разликувале многу од оние во регионот и оти во целиот пост кризен период каматната стапка на Централната банка се намалила значајно и таа во моментот изнесува 2,25% што е на историски најниско ниво за домашната економија.
Европската централна банка (ЕЦБ) денеска ги пушти во оптек редизајнираните банкноти од 100 и од 200 евра, стои во официјалното соопштение на банката. Банкнотите се последните во низата кои ја сочинуваат серијата Европа, како дополнение на оние од 5, 10, 20 и 50 евра. Тие се помали, подолго траат и “поседуваат“ иновативни безбедносни карактеристики коишто оневозможуваат фалксификување Според ЕЦБ, бакнотата од 100 евра е трета најшироко користена евро банкнота веднаш по онаа од 50 евра и 20 евра. Од банката додаваат и дека побарувачката за банкноти од 100 и 200 евра се зголемува со годишна стапка од 7,6% за таа…