НОВИНИ

Сојузот на стопански комори со воспоставениот договор за соработка со Управата за јавни приходи отпочна со стратешки цели за сузбивање на сивата економија преку превземање конкретни чекори за постапување и заедничка акција, рече претседател на Сојуз на стопански комори Данела Арсовска во своето обраќање по повод 25 години јубилеј УЈП.

„Фершпед“ го продаде „Сковин“

Среда, 27 Ноември 2019 15:20
„Фершпед“ го продава „Сковин“, трговските марки на овој бренд, како и недвижниот и движен имот за вкупна сума од 3,4 милиони евра. Одлуката на компанијата е објавена на веб страницата на Македонската берза за хартии од вредност.
Домашните и интернационалните компании во земјава соработуваат, но тоа не е доволно. Потребна е поинтензивна соработка, а за тоа клучни се три фактори и тоа добар квалитет на производот, конкуретна цена и капацитет на производство, покажуваат анализите спроведени од страна на „Finance Think“ и Центарот за управување со промени.
Сивата економија се уште претставува проблем за бизнис секторот кој бара да не се толерираат оние кои не плаќаат даноци. Од Управата за јавни приходи, која денеска прославува 25 години од постоењето, велат дека прават контроли и очекуваат сите процеси што ги имплементираат да придонесат кон намалување на нелојалната конкуренција.
Едно четиричлено семејство во земјава, годишно просечно располага со 7.100 евра вкупен приход или со 591 евро месечно, а во просек троши 5.862 евра или 488 евра месечно. Ова го покажува Статистичкиот годишник за 2018 година на Државниот завод за статистика.
Генералниот директор на АД ЕСМ, Васко Ковачевски очекува за една до две недели да завршат сите процедури и да почне аплицирањето за надоместот од 1.000 евра за граѓаните и фирмите за вграден инвертер клима уред во четирите најзагадени општини во државава, што го нуди Владата преку оваа енергетска компанија.
Јавниот долг е стабилизиран и е намален за 1,1 процентен поен во однос на долгот од 2016 година кога изнесувал 48,8 отсто и кога галопирачки растел, рече министерката за финансии Нина Ангеловска во денешната расправа за Предлог-буџетот 2020 во матичната собраниска Комисија за финансирање и буџет.
Предлог буџетот на државата за следната година за кој денеска стартуваше расправа во матичната собраниска комисија, според опозициската ВМРО-ДПМНЕ, е нереален, неразвоен, само со социјална компонента и мерки кои се евтин предизборен популизам.
За првите десет месеци оваа година, Управата за јавни приходи – УЈП оствари вкупен даночен приход од 68 милијарди денари, кој е за три проценти повисок од остваренот приход минатата година, односно за 10 отсто повисок од 2017 година, информираше денеска директорката на УЈП, Сања Лукаревска по повод 25 годишниот јубилеј на Управата.
Порталот Јавна администрација ги објави работните позиции и платите на раководителите во јавната администрација, според систематизацијата на работни места.