НОВИНИ

Јорганџии, опинчари, крзнари, грнчари, шапкари, ковачи, лимари, казанџии, се само некои од занаетчиите кои годинава ќе бидат финансиски поддржани од Град Скопје.
Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) почна програма за бесплатно онлајн учење и советување за микро, малите и средните компании (ММС) соочени со економското влијание од пандемијата од коронавирусот.
Регулаторната комисија за енергетика и водни (РКЕ) донесе одлука малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство (Ел-1) да изнесува 51,5 денари за литар со што изврши усогласување со објавената измена на Уредбата со законска сила за примена на законот за акцизите за време на вонредна состојба во Службен весник број 169 со која акцизата на маслото за греење се изедначува со акцизата на маслото кое се користи како погонско гориво (дизелот).
Владата даде согласност за измените на правилникот за висината на надоместокот за извршените работи на Државниот инспекторат за земјоделство (ДИЗ).
Владата донесе изменување и дополнување на Уредбата со законска сила за примена на Законот за акцизите за време на вонредна состојба.
Владата на последната седница во вонредна состојба донесе одлука да го продолжи ослободувањето од плаќање аконтација на данок на личен доход и на данок на добивка за уште два месеци.
Одборот на директори одлучи продуктот на Македонската берза за електронско тргување преку интернет „eTrader" – што им е достапен на инвеститорите преку нивните брокери и им овозможува далечинско тргување на Берзата, да продолжи да се користи бесплатно и по завршувањето на вонредната состојба, односно до 30 септември оваа година.
Сојузот на стопански комори на Македонија се обраќа во знак на револт како резултат на исклучувањето на програмите од страна на операторите кои се обврзани со договори склучени со компаниите и граѓаните да ги испорачуваат.
Институтот за развој на електронски комуникации ИНЕРКОМ, по синоќешниот едночасовен прекин на емитување на ТВ програмите од страна на кабелските оператори, оцени дека принципиелниот дијалог е единствен пат до конечно наоѓање прифатлив компромис и решение на сите страни.
Стапи во сила протоколот според кој од денеска хотелите повторно може да примаат гости. Хотелските капацитети беа затворени со мерките за спречување на ширењето на вирусот КОВИД-19.