НОВИНИ

Горан Рафајловски, консултант, стопанственик и повеќе години на раководни коморски функции, за Утрински брифинг на „Слободен печат“ вели дека овие избори ќе го чинат бизнисот многу.
Министерството за финансии го објави огласот за субвенционирани станбени кредити за годинава.
Кон државата има огромни парични побарувања од инвеститорите за арбитражните постапки кои се во тек. Побарувањата на само една од арбитражните постапки надминува 300 милиони евра, потврди денеска министерот за економија Крешник Бектеши.
Министерот за економија Крешник Бектеши денеска на прес-конференција го образложи новиот Закон за стартешки инвестиции. Ова законско решение беше донесено од страна на Владата во ноември минатата година, а од утре влегува во собраниска процедура.

Над 130.000 станови се под хипотека

Понеделник, 13 Јануари 2020 09:48
Секој осми стан во земјава е под хипотека кај домашните банки, покажуваат податоците на Агенцијата за катастар на недвижности кои се однесуваат на третиот квартал лани, кога во земјава имало вкупно 1.084.534 станови од кои дури 132.527 биле под хипотека. Најмногу станови се продале во скопската општина Карпош.
Продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, во ноември 2019 година, се пониски за 0,7 отсто на месечно ниво, а се повисоки за 3,7 проценти на годишно ниво.
Поранешниот советник на министерот за финансии, Бранимир Јовановиќ, вели дека со новиот начин на оданочување на возилата поевтините плаќаат поголем данок, а поскапите помал дури и повеќе да загадуваат.
Проширување на билатералната сорабока во сферите на трговијата, инвестициите, енергетиката, земјоделството, инфраструктурата, културата, туризмот, образованието, науката, технологијата, традиционалната кинеска медицина, најави денеска кинескиот амбасадор во земјава Џанг Ѕуо на прес-конференцијата, на која ги изнесе деталите од досегашната соработка со земјава, но ги посочи и главните предизвици со кои се соочила неговата земја, минатата година, кога ја одбележа 70-годишнината од основањето. Тој најави дека оваа година двете земји ќе работат во насока на воспоставување безвизен режим.
 Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Македонија, во периодот јануари – ноември 2019 година, изнесува 364 084 193 илјади денари и бележи пораст од 10 % во однос на истиот период од претходната година.
Од 1 јануари стапи на сила нов праг за ДДВ обврзници во износ од 2 милиони денари, со цел да се излезе во пресрет на барањата на граѓаните и малите фирми. Заклучно 15 јануари сите правни или физички лица кои во 2019 година имале промет под 2 милиони денари, а се регистрирани како ДДВ обврзници, имаат можност да се дерегистрираат од Регистарот на ДДВ обврзници, додека оние кои во 2019 година имале промет над 2 милиони денари, а не се регистрирани треба да се регистрираат како ДДВ обврзници.