Арсовска: Системот не смее да ги толерира оние кои не плаќаат даноци

Среда, 27 Ноември 2019 15:20 Напишано од  Објавено во НОВИНИ
danela arsovska  danela arsovska

Сојузот на стопански комори со воспоставениот договор за соработка со Управата за јавни приходи отпочна со стратешки цели за сузбивање на сивата економија преку превземање конкретни чекори за постапување и заедничка акција, рече претседател на Сојуз на стопански комори Данела Арсовска во своето обраќање по повод 25 години јубилеј УЈП.

- Целта е што поголем број нерегистрирани субјекти да влезат во системот, да работат под еднакви услови и да приденесуваат за развој на националната економија. Нелојалната конкуренција го нарушува пазарното стопанство, и системот не смее да ги толерира оние кои не плаќаат даноци, и се директна конкуренција на компаниите кои се денес тука и припаѓаат на групата најголеми 100 даночни обврзници. Механизми за сузбивање на сивата економија има, а еден од нив е и доследна имплементација на Законот за забрана за вршење на нерегистрирана дејност. Превзедовме и конкретни чекори кои опфаќаат процеси на дигитализација кои ги спроведува приватниот сектор, а Управата за јавни приходи спроведува системски решенија со кои во чекор ги следи овие процеси - изјави Арсовска.

Сојузот на стопански комори на Македонија доби плакета за успешна соработка со Управата за јавни приходи, по повод јубилејот 25 години УЈП.

Последен пат изменето на Четврток, 21 Мај 2020 18:07