Меѓународна конференција во Италија за социјални иновации

Сабота, 29 Јуни 2019 15:44 Напишано од  Објавено во НОВИНИ

Бизнис Иновацискиот Центар во Струмица (BICSR) заедно со Општина Берово и Општина Струмица учествуваат на меѓународната конференција на тема: „Социјални иновации како референтен модел и културно наследство“, во Мелпигано, Апулија, Италија.  Учеството е во рамки на Европската Програма, Eusave COSME, каде координатор е Општината Вимианзо од Шпанија заедно со Хрватска, Италија, Белгија, Португалија, Бугарија, Македонија и Латвија. Членовите на осумте меѓународни делегации ќе ги посветат овие работни средби за да ја продлабочат темата за социјални иновации. Оваа иницијатива на мрежата, е дел од планот за Европа со граѓаните, и ќе трае две години.

Отварањето на меѓународната конференција е во Апулија, Италија на која присуствуваа и  12  градоначалници од  Сојузот на Општините на Gracia Salentina. Целта на средбата е да се анализираат социјалните иновации како референтен модел за културното наследство и,  руралниот развој како и развој на туризмот воопшто.

Директорот на  Бизнис Иновацискиот Центар во Струмица, Ксенија Вангелова истакна дека од голема важност е  развојот на социјалните иновации со особен акцент на искористување на локалните културни добра и имплементација на иновативни дигитални алатки и апликации како нови форми или модели на деловни апликации во рамките на туристичката индустрија. Во таа насока, COSME Програмата  е одлична можност да се искористи оваа идеја, благодарение на Акциските  планови на општините  за развој на туризамот.

65633801_1120114421508349_1343119973781864448_n_002.jpgГрадоначалникот на општина Берово, Звонко Пекевски и претставникот на општина Струмица, Александар Милушев, ги презентираа  природните ресурси и културното наследство на Општините. Општина Берово е директен партнер на Мрежата на EUsave.

Градоначаникот на Општина Берово, Пекевски ја истакна важноста од учеството на овој проект земајќи предвид дека туризмот е еден од приоротетите во локалната развојна стратегија на општината. Пекевски истакна дека кога размислуваме за економски развој во малите и средните градови, културното наследство секогаш игра важна улога во секоја градска стратегија, особено во историските градови каде што валоризацијата на културното наследство останува една од најдобрите алатки за промовирање на социјалниот и економскиот развој. Меѓутоа, неколку фактори, како што се недостиг на финансирање, недостаток на експертиза за управување, ги спречуваат овие градови целосно да го искористат својот потенцијал, ограничувајќи го капацитетот за валоризирање на овие важни средства. Затоа учеството во овој Проект за Општина Берово е од големо значење.

Последен пат изменето на Сабота, 29 Јуни 2019 16:19