Тутунските производи најмногу шверцувана роба, зошто се најчест предмет на шверц

Вторник, 16 Април 2019 12:27 Напишано од  Објавено во НОВИНИ

Од страна на Царинската управа само во текот на 2018 година спречени биле 40 обиди за шверц на цигари при што цариниците откриле 345 042 парчиња цигари и други тутунски производи. Шверцот на тутунски производи е најчест и штетите од истиот се најголеми, а предмет на шверц подеднакво се и тутунски производи но и режан тутун.

Штетите од шверцот во ден се зголемуваат пропорционално како се зголемува и обемот на шверцот, со оглед на фактот дека Царинската управа редовно запленува шверцувана роба, но не е познато колку поминало. Единствениот индикатор за тоа е зголемувањето и зајакнувањето на црниот пазар на тутунски производи. А штетите се далекусежни и неброени, почнувајќи од намалувањето на приходите во буџетот од акцизите и ДДВ-то, според некои проценки државата губи повеќе од 18  милиони евра годишно. Последователно на тоа е намалување на обемот на работа на тутунските компании затоа што пазарот се намалува, а поврзано со тоа трпат и тутунопроизводителите заради намелените засадени количини. А шверцуваниот тутун и тутунските производи е под радарот не секоја анализа за чистина и исправност, така што купувачите на знаат што користат. Според анализи на царинската управаконцентрациите на катран во шверцуваните цигари и режан тутун биле дури за 4 пати поголеми од дозволеното според прописите усогласени и со директива на ЕУ.

И покрај сите обиди да се спречи нелегалната трговија, шверцерите и понатаму успеваат шверцуваниот тутун да го донесат на пазарите. Но, зошто тутунот и тутунските производи се најчест предмет на недозволена трговија.

Лесен е и дозволува трансфер на големи количини, не е компактен така што може да се сокрие на различни места.Начините на криење и прикривање стануваат сè посложени, поинвентивни и пософистицирани. Шверцерите постојано наоѓаат нови и нови начини како да го пренесат незабележано. Сето тоа се следи, но секогаш се чекор понапред со нивната „креативност“ во нелегален трансфер и изнаоѓање нови начини за да се сокрие. Во специјално конструирани бункери во резервоарите за гориво, во вреќи со ориз, во скриени прегради од багажот, во резервната гума под патосницата и слично.

Недоволно контрола на пазарите и лесно се продава а некогаш воопшто не стига на пазар, односно се продава од дома со телефонски нарачки или претходно договорена сума и цена.

Граѓаните, несвесни за огромните штети ја користат можноста, што за сметка на неплатените акцизни трошоци и ДДВ шверцуваниот тутун е поевтин и го купуваат по пониска цена. Истовремено не знаат дека со секое купување тутунски производ кој стигнал до нив по нелегален пат, учествуваат во синџирот на предизвикување штети од огромни размери и несвесно го поддржуваат.

Последен пат изменето на Вторник, 16 Април 2019 12:29