НОВИНИ

Технолошки високо развиената компанија за производство на прецизни делови за автомобилската индустрија Костал, со втората инвестициска фаза која беше презентирана денеска, значително ќе го зголеми производството во својата фабрика во Охрид, а бројот на вработени од сегашните 400 ќе се зголеми на над 1000. Новата браунфилд инвестиција во Охрид, денеска ја посети вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, во придружба на градоначалникот на Охрид Константин Георгиески. Вицепремиерот истакна дека Костал има сериозен импакт на развојот на Охрид и охридско, како во вработувањата, така и во зголемување на бруто домашниот производ грнерално во државата.
Бизнис Иновацискиот Центар во Струмица (BICSR) заедно со Општина Берово и Општина Струмица учествуваат на меѓународната конференција на тема: „Социјални иновации како референтен модел и културно наследство“, во Мелпигано, Апулија, Италија.  Учеството е во рамки на Европската Програма, Eusave COSME, каде координатор е Општината Вимианзо од Шпанија заедно со Хрватска, Италија, Белгија, Португалија, Бугарија, Македонија и Латвија. Членовите на осумте меѓународни делегации ќе ги посветат овие работни средби за да ја продлабочат темата за социјални иновации. Оваа иницијатива на мрежата, е дел од планот за Европа со граѓаните, и ќе трае две години. Отварањето на меѓународната конференција е во Апулија, Италија…
Претседателот на Сојуз на стопански комори на Македонија (ССК), Данела Арсовка е во официјална посета на НР Кина, како дел од иницијативата на НР Кина 17+1 во која активно е вклучен и Сојузот. Во рамки на посетата предвидени се значајни средби со официјални владини претставници од  НР Кина, учество на форуми на иницијативата за соработка на Кина и земјите од Центална и Источна Европа како и посета на големи кинески корпорации, активности кои ќе ги зацврстат добро воспоставените деловни релации со НР Кина. Посетата на Арсовска, е продолжување на заложбите на Сојузот и активности за зголемување на можностите на приватниот…
Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа форум на тема: „Механизми за елиминација на сивата економија, имплементација и очекувани резултати“, во организација на Сојуз на стопански комори на Македонија. На високо ниво, претставниците на Владата, домашни и странски експерти, професори и истакнати стопанственици дискутираа за најголемите предизвици на компаниите во борбата со сивата економија, конкретни решенија за нејзино сузбивање како и очекуваните ефекти за стопанството и економијата од воведување  на нерегистираните субјекти во системот. Претседателот на Сојуз на стопански комори (ССК), Данела Арсовска во своето обраќање истакна декасивата економија ја поткопува конкурентноста на компаниите и интегритетот на целиот…
Кочо Анѓушев, вицепремиерот за економски прашања, рече дека е задоволен од тоа што увозниците на дизел и дриги нафтени горива не го злоупотребиле привремено нерегулираниот пазар и не ги поскапеле цените во малопродажбата денеска. Цените што биле дефинирани на бензинските пумпи, според Анѓушев, се исти како што би се формирале од стран ан Регулаторната комисија за енергетика, која не може да ја примени новата методологија до 20 мај поради законски вакум. - Тие направија еден коректен пристап кон пазарот и не ги зголемија цените, иако пазарот во овој период е либерален, се до донесувањето на методологијата - изјави денеска вицепремиерот.…
Статистичките податоци покажуваат дека 97 отсто од програмите што се реализираат во делот на иновациите и технолошкиот развој се реализираат преку Фондот, само три проценти се реализираат преку неколку други институции и би требало да се интегрираат за да биде и поефикасна поддршката и да се избегне удвојување на програмите Агенцијата за поддршка на претприемништвото да се припои кон Фондот за иновации препорачува Студија на ЕУ побарана од Фондот. На овој начин се очекува да се заштеди во однос на вработените и поедностави работењето, а компаниите на едно место ќе имаат информација за финансиската помош од државата. Препораките се однесуваат…
Постигнување квалитет како основен критериум врз кој е потребно да се заснова процесот на спроведување на јавните набавки, преку кои во земјата се трошат до една милијарда евра годишно, во моментов е и еден од најголеми предизвици во постапките. Можностите за корупција поради вклученост на големи финансиски средства и директен контакт меѓу јавниот и приватен сектор се големи, а потребно е да се вложат сите напори тоа да се елиминира. Слабостите кои деловната заедница ги детектираше и кои се потенцијална опасност за нетранспарентна постапка со цел склучување коруптивни зделки при јавните набавки се уште постојат, бидејќи не беа интегрирани клучните барања на приватниот сектор во…
Земјоделство, градежништво, текстилна индустрија беа во фокус на средбата во Сојуз на стопански комори на Македонија (ССК) со Стопанската комора Бандирам од Р. Турција. Делегацијата на стопанственици од Бандирма ја предводеше г. Мехмет Килкисли, претседател на одборот на директори кој на средбата со извршниот директор на Сојузот, Александар Зарков, ги истакнаа интересите за заедничка соработка и зајакнување на трговските релации. На средбата се дискутираше за потенцијалите за соработка помеѓу македонските и турските компании, склучиување партнерства како и настап на трети пазари. Сојузот остварува одлични релации со водечки стопански комори на Турција со заложби се зголемување на трговската размена со Република…
На 43 то Генерално собрание на ЕУ-ФМД (Европска комисија за справување со Лигавката и шапот) при ФАО, кое се одржа на 17-18 Април 2019 година во седиштето на ФАО во Рим, за член на извршниот комитет е избран директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство на Република Северна Македонија – Зоран Атанасов. -Повторно ми е дадена доверба во следните четири години да бидам меѓу шесте членови на извршниот комитет. Голема доверба од страна на членовите на собранието но и потврда на досега сработеното во минатиот период- изјави Атанасов и додаде дека најголемиот новитет е во тоа што покрај тековните и…
Од страна на Царинската управа само во текот на 2018 година спречени биле 40 обиди за шверц на цигари при што цариниците откриле 345 042 парчиња цигари и други тутунски производи. Шверцот на тутунски производи е најчест и штетите од истиот се најголеми, а предмет на шверц подеднакво се и тутунски производи но и режан тутун. Штетите од шверцот во ден се зголемуваат пропорционално како се зголемува и обемот на шверцот, со оглед на фактот дека Царинската управа редовно запленува шверцувана роба, но не е познато колку поминало. Единствениот индикатор за тоа е зголемувањето и зајакнувањето на црниот пазар на…