Програмата е заедничка инцијатива на Европската Унија (ЕУ), Федералното Министерство за финансии на Австрија и земјите кориснички на фондовите од Инвестициската програма за Западен Балкан (ИПЗБ).

Европската банка за обнова и развој со кредит од еден милион евра ќе поттикува инвестиции во зелена енергија во земјава.

Средствата, како што информираат од ЕБОР, ќе се пласираат во Прокредит банка Македонија, а ќе се користат за подобрување на енергетската ефикасност на станбените објекти, ќе помогнат во намалување на емисијата на гасови што создаваат ефект на стаклена градина и ќе го подобрат квалитетот на живеење на сопствениците на домаќинствата.

Корисници ќе бидат домаќинставата, здруженијата за домување и компаниите за сервисни услуги кои планираат да инвестираат во проекти на енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија.

Финансирањето на ЕБОР е под Програмата за поддршка за зелена енергија (ППЗЕ).

Средствата можат да се користат за зелени технологии како бојлери, прозорци и осветлување.

Прокредит банка Македонија е третата македонска банка што се приклучува на оваа програма.

Програмата за поддршка за зелена енергија (ППЗЕ) во Северна Македонија е дел од Програмата за поддршка за зелена енергија (ППЗЕ) за Балканот во износ од 85 милиони евра, лансирана во 2017 година.

Програмата е заедничка инцијатива на Европската Унија (ЕУ), Федералното Министерство за финансии на Австрија и земјите кориснички на фондовите од Инвестициската програма за Западен Балкан (ИПЗБ).

Понеделник, 21 Октомври 2019 14:13

Deloitte листа на најбрзорастечки ИТ компании

Вкупно седум компании од регионот на поранешна Југославија се на Deloitte листата на 50-те најбрзорастечки технолошки компании во Централна Европа.

Меѓу нив Хрватска е доминантна со шест компании, додека Босна и Херцеговина има еден претставник. Нашата држава, Црна Гора, Србија и Словенија немаат ниту еден.

 

Списокот го води Voltas IT од Литванија, со раст од фасцинантни 5,734 проценти, а од првите десет, четири стартапи се од Чешка и по еден од Хрватска, Естонија, Унгарија, Полска и Словачка.

Чешките стартапи се најзастапени во списокот и ги има дури 19, следува Полска со 11, Хрватска со 6, Литванија со 5 и Словачка и Унгарија со по 3.

Deloitte ја прави оваа листа веќе 20 години и ги рангира 50-те најбрзорастечките приватни и јавни компании во технолошкиот сектор, а врз основа на раст на приходите во текот на четири години (од 2015 до 2018 година).

Компаниите мора да имаат приход од 50.000 евра во текот на 2015, 2016 и 2017 година како и оперативен приход од најмалку 100.000 евра во текот на 2018 година.

Најголем број на рангирани компании се занимаваат со софтвер, од нив 31, а дури 37 се на листата по прв пат.

Политичките случувања го ставаат под знак прашалник предвидениот економскиот раст во државата за следната година. Иако прокциите на Министерството за финансии се раст на БДП од 4,2 проценти догодина, регуларните или можни предвремени избори негативно ќе влијаат на економскиот раст, велат економските експерти.

„Слушаме дека се можни и предвремени, меѓутоа Македонија ќе има регуларни парламентарни избори. Значи дали ќе бидат пред или во текот, а знаеме дека во годините кога имаме избори, добар дел од проектите застануваат заради изборниот процес…“, вели Зоран Ивановски, универзитетски професор.

Министерката за финансии Нина Ангеловска во гостување во емисијата „Економски магазин“ на Алсат ги посочи предвидените прокции за 2020 година. Според неа иако јавниот долг е предвиден на 52,3 проценти, државата е умерено задолжена.

„Согласно фискалната проекција дефицитот е проектиран на 2,3 проценти за 2020 година, јавниот долг е проктиран на 52,3 проценти додека ратот на економијата или растот на бруто домашниот роизвод е проктиран на 4,2 проценти. И сега тука сакам да истакна дека и оваа година согласно фискалната стратегија јавниот долг беше проктиран на 51,7 проценти, а ние во моментов на крајот на вториот квартал имаме 47,7 проценти јавен долг“, рече министерката Ангеловска.

Но, во најновиот извештај, Меѓународниот монетарен фонд не е толкав оптимист како Владата. Монетарците ни предвидуваат раст на економијата, не од 4,2, туку од 3,4 насто.

Вицепремиерот Анѓушев, министрите Апостолска и Џемаили и директорот Младеновски ги презентираа условите за инвестирање на бизнис форум во Брно – Вистинско време за чешки инвестиции во Македонија

Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев, министерката за странски инвестиции Зорица Апостолска, министерот задолжен за унапредување на правната регулатива за домашни компании Хисен Џемаили и директорот на Дирекцијата за технолошко индустриски развојни зони Александар Младеновски на вториот ден од посетата на Чешка, во рамките на инженерскиот саем во Брно, учествуваа на бизнис форум, на кој пред заинтересираните чешки компании, ги презентираа условите за инвестирање во Република Македонија.

Вицепремиерот Анѓушев посочи дека Владата на Република Македонија во изминатите две и пол години, посветено и напорно работеше на имплементација на економските политики, програми и мерки, а резултат на оваа работа се рефлектира преку позитивните стапки на раст на бруто домашниот производ, индустриското производство, странските инвестиции, бројот на вработени, растот на платите и др.

„Започнавме со негативна стапка на раст на БДП од -1.8%,  односно со рецесија во 2017 година, а со имплементација на Планот за економски раст и други комплементарни програми, дојдовме до раст на БДП до 4,1% во првиот квартал и 3,1% за вториот квартал од 2019 година. Очекуваме годинава да ја завршиме меѓу 3,5 и 4% раст на БДП. Минатата година имавме рекорд на СДИ во државата, приближно 6,5% од нашиот БДП односно во бројки, повеќе од 700 милиони долари СДИ во земјата. Во изминатите две години отворени се нови 54.000 работни места, а невработеноста е намалена за над 5%. Нето платите се зголемија во просек за околу 10%. Во нашата држава може да најдете сигурна работна сила за работа, на инженерско ниво, но и на ниво на техничари и работници. Во моментов не бараме компании кои ќе вработуваат многу луѓе, туку бараме компании кои бараат повисоко ниво на технолошки вештини и би вработиле од 300 до 500 лица, но со највисоко ниво на технолошка подготвеност“, нагласи Анѓушев.

Вицепремиерот Анѓушев  ги покани чешките компании да се уверат во одличните услови за инвестирање во земјата и да го искористат позитивниот моментум во кој се наоѓа Македонија.

„Пред да зборуваме за субвенции за стопанството, потребни ни се два предуслови: владеење на правото и стабилност во земјата. Со извесното полноправно членство во НАТО, на почетокот на следната година и добивањето на датумот за почеток на преговори со Европската унија кој го очекуваме наскоро, се задоволуваат тие два предуслови. Сега кога стабилноста на земјата е обезбедена, важно е да се каже дека имаме и план за финансиската поддршка за компаниите кои работат во нашата држава. Тоа е „Планот за економски раст“, кој претставува збир на мерки кои им помагаат на компаниите да го зголемат бизнисот во Македонија. Се надевам дека овие мерки би ги задоволиле вашите потреби и затоа Ве охрабрувам да ја посетите нашата држава и со тоа, се надевам, да ја препознаете можноста за соработка со Македонија. Сега е вистинското време да дојдете и да се развиваат деловни односи. Вие одлучувате какви ќе бидат тие деловни односи. Прво, ќе видите дека има многу производи со добар квалитет и разумни цени за вашиот пазар од нашата земја; почнувајќи од земјоделски производи, производи од текстилната, метало-преработувачката индустрија, ИТ секторот – навистина имаме многу компании кои брзо се развиваат и ги нудат своите производи и услуги и се надевам дека таму може да најдете сигурни партнери. Ние сме мала земја, но имаме интересен пазар, зашто нашите производи може да бидат препознаени како мошне корисни. Исто така, знам каква е ситуацијата со индустријата во Република Чешка и мислам дека во Македонија може да најдете подизведувачи за вашите бизнис“, нагласи Анѓушев.

Претставувајќи ги владините економски политики за поддршка на нови инвестиции , министерката Апостолска истакна дека Владата обезбедува значителна финансиска поддршка за реализација на инвестициски проекти преку законски, транспарентни и предвидливи процедури, без простор за било каков тип на политички волунтаризам.

„Ние развивме и имплементиравме низа комплементарни економски програми насочени кон подобрување на деловната клима во земјата и поттикнување нови инвестиции, стимулирање на претприемништво, подобрување на технолошките процеси и воведување иновации во производните процеси на компаниите“, рече министерката Апостолска и пред претставниците на чешката бизнис заедница порача дека сега е вистински момент за инвестирање во Македонија, притоа изразувајќи ја институционалната подготвеност на Владата на Република Македонија да ја обезбеди целокупната неопходна административна поддршка која е потребна во сите фази за успешна реализација на инвестиции од странски компании.

Директорот на дирекцијата за технолошко индустриски развојни зони Александар Младеновски се задржа на условите кои им се овозможуваат на компаниите кои се одлучуваат да инвестираат во некоја од зоните во земјата. Тој потенцираше дека компаниите имаат можност да добијат долготраен закуп на земјиште во зоните, за многу поволни цени, при целосно изградена инфраструктура од страна на државата, како и други видови на даночни и царински олеснувања. Во изминатите две и пол години дваесетина нови проекти на странски компании од развиените земји, започнаа со реализација во зоните, а ефектите од нивната работа се очекуваат во периодот кој следи.

Државниот секретар во министерството за надворешни работи на Република Чешка Милослав Сташек, зборувајќи на бизнис форумот, ги потенцираше пријателските односи помеѓу двете земји. Тој нагласи дека Чешка ги поддржува евро- атлантските интеграции на нашата земја и дека Владата е подготвена да помогне во модернизација и побрз економски развој на нашата земја.

Светска банка ја ревидираше нагоре прогнозата за раст на македонската економија за оваа година, од 2,9 на 3,1 отсто, и во својот најнов регионален извештај оцени дека Северна Македонија и Косово се единствените земји во регионот на Западен Балкан во кои има позитивни трендови кај растот, за разлика од другите држави во регионот кај кои има забавување.

Со овие прогнози земјава е подобра од Албанија, чиј БДП ќе порасане за 2,9 отсто, и Црна Гора, со стапка од 3 отсто, а ист раст како нашиот ќе има Босна и Херцеговина. Затоа, пак, многу подобро од нас е Косово, со очекуван раст од 4 проценти. Српската економија ќе порасне за 3,3 отсто. 

Владата со Ребалансот, пак, растот за оваа година го крена нагоре, од претходните 3,2 отсто, очекувањата ги искачи на 3,5 проценти, што значи дека нашите надежи за економијата се поголеми од оние на Светска банка.

За идната година, пак, се очекува нашата економија да порасне за 3,2 проценти, и со тоа сме после Црна Гора, која ќе оди во позитива за само 2,8 отсто. Рекордер ќе биде Косово, со предвидена стапка на раст од дури 4,2 проценти. Србија в година ќе биде одлична, со стапка од 3,9 проценти, а Албанија и БиХ ќе растат со стапки од 3,4 проценти. 

Во 2021 година, пак, македонската економија, според светските банкари, ќе порасне за 3,3 проценти.   

Ова е најновиот извештај на Светска банка која традиционално објавува за состојбата на економиите во земјите од Западен Балкан  – Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македонија, Црна Гора, Србија

„Економската активност забавува во Западен Балкан, додека инвестициите и извозот продолжуваат да слабеат во шесте земји од регионот. Според најновиот Редовен економски извештај за Западен Балкан - Растечка неизвесност, растот е предвиден на 3.2 отсто во 2019 година, кој е понизок од 3.8 проценти во 2018 година. За разлика од регионот, растот во Северна Македонија продолжи да се зголемува во 2019 година, по големото забавување во 2017 и се очекува растот во Косово да остане висок од 4,0 проценти, додека повеќето економии во регионот се соочуваат со поспор раст споредено со оној од пред една година. Проекциите за регионалниот раст во 2020 и 2021 се позитивни, тој сепак ќе остане под нивото на десетгодишниот раст од 2018 година“, велат од Светска банка. 

Од таму со став дека растот помага за создавање нови работни места, но предупредуваат и на неповолни ризици. 

„Понатамошниот раст во регионот помага во создавање на работни места за населенито, учество на жените во работната сила и помага во справување со емиграцијата. Но, неповолните ризици кои се појавуваат укажуваат на потребата од креаторите на политики треба да ја поттикнат конкуретноста, зголемат ефикасноста и користноста на јавната потрошувачка и да се справат со растечките фискални дисбаланси со цел нивно искористување и обезбедување на одржлив раст“, вели Линда Ван Гелдер, Директор за Западен Балкан при Светска банка. 

И покрај економското забавувње во 2019, невработеноста продолжи да се намалува во регинот – на историски најниско ниво. До јуни оваа година, 150 000 работни места беа создадени во регионот, споредено со една година преходно. Овој тренд ги вклучува и 43.000 работни места за младите, само во Албанија се создадени половина од овие работни места. Дури и со овие позитивни економски случувања, само 44 отсто од работоспособното население во Западен Балкан има работа, неактивноста на пазарот на труд остана непромента на 48 проценти и проширувањето на меѓурегионалните диспаритети на пазарот на трудот се загрижувачки. Во Косово и во Босна и Херцеговина, неактивноста се зголеми во 2019 година, со претпоставка дека повеќе луѓе го напуштиле пазарот на труд отколку што нашле работа. 

Соочувајќи се со растечки неизвесности во регионот, извештајот повикува на рапидно подобрување на јавната потрошувачка и конкуретност. Построги контроли на платите, намалување на даночната евазија и олеснувања и подобро таргетирање на социјалните бенефиции може да водат кон подобри јавни инвестиции, подобрување на еднаквостса и создавање на фискални бафери за да се ублажат растечките ризици во регионот. 

Забрзувањето на европските интеграции носи позитивни економски резултати. Вчера на самитот на Економист во Скопје, регионалниот директор на ЕИБ, Матео Ривелини најави дека се доделува грант од 10 милиони евра на Република Северна Македонија за пречистителна станица во Скопје.

Парите кои се наменети за пречистителната станица доаѓаат во време кога земјава ја очекува одлуката за старт на преговори за влез во Европска унија, што се толкува како потврда за реформскиот процес во економскиот сектор.

Вицепремиерот Кочо Анѓушев на панелот на Економист, ја посочи недвосмислената заложба дека Владата нема да отстапи од патот на реформите и владеење на правото како гаранција за сигурност на стопанството и инвестиците.

,,Стремежот на секоја Влада е раст и развој на економијата, а тоа е возможно само доколку се обезбеди стабилноста на државата и владеење на правото преку кое се обезбедува сигурност во направените инвестиции. Со веќе извесното полноправно членство во НАТО и очекуваната препорака за започнување на преговори за членство во ЕУ, се обезбедува потполна политичка стабилност на Северна Македонија, која ќе се рефлектира со дополнителни позитивни резултати во економијата и повисок животен стандард на граѓаните.” изјави Анѓушев кој посочи дека токму за да може инвеститорите да чувствуваат сигурност во нивните инвестиции, Владата го донесе Законот за финансиска поддршка на инвестициите, со што е овозможено транспарентна и еднаква поддршка на домашните и странските инвеститори.

Никогаш не е прерано да започнете со конкретни активности за да ги едуцирате вашите деца за важноста и придобивките од штедењето. Доколку не сте знаеле, ве потсетуваме дека октомври е месецот на штедење, а НЛБ Банка, традиционално по осми пат, го организираше НЛБ Денот наменет за најмалите, со што и официјално го отвори НЛБ Месецот на штедење. По тој повод, денес во НЛБ Галеријата беа поканети дечиња од неколку основни училишта и беше организирана забавна и едукативна програма на тема ,,Ја истражуваме вселената со Тиби и Штуки!“. 

Во рамките на НЛБ Месецот на штедење, Банката организира ликовен натпревар за деца на возраст од 5 до 15 години на тема: „Штедење и астрономија“. Сите деца кои имаат инспирација и желба да земат учество можат да ги постават своите цртежи на веб страницата отворена за оваа намена: stedenje.nlb.mk или пак да ги донесат директно во некоја од експозитурите на НЛБ Банка. За секој цртеж Банката ќе донира по 200 денари, а средства потоа ќе се наменат за потребите на Одделението за хематологија и онкологија при Универзитетската клиника за детски болести во Скопје.  Натпреварот е отворен до 25 октомври 2019 година.

„Секојдневно сме опкружени со искушенијата да трошиме, сите сме дел од конзумеризмот, и токму затоа, сметаме дека едукацијата за потребите, навиките и начините на штедење треба да биде важен дел од образованието кај децата. И оваа година НЛБ Месецот на штедење, го отворивме со НЛБ Денот, преку забавно-едукативен настан специјално организиран за најмалите. Би рекле дека ова е еден од најведрите и најпозитивните настани кој секогаш со нетрпение го очекуваме. Продолжуваме во текот на целиот месец со забавни активности за штедење и ќе посетиме многу училишта и градинки. Ја користиме оваа можност да ги повикаме сите деца да земат учество на ликовниот конкурс и да не поддржат во намерата да собереме што повеќе цртежи за да донираме повеќе парични средства за подобрување на условите на Универзитетската клиника за детски болести во Скопје“, изјавија од НЛБ Банка.

На крајот на октомври најдобрите цртежи избрани со гласање преку веб страницата stedenje.nlb.mk како и од страна на посебна комисија составена од реномирани македонски уметници ќе бидат наградени со парични награди и признанија. 

Месецот на штедење ќе биде заокружен со организирање на најголемата и најубавата изложба на сите пријавени и наградени детски цртежи.

Пазарната цена на акција на „Алкалоид“ ја допре психолошката граница од 10.000 денари. Без акцијата на „Алкалоид“ не може да се замисли портфолио на посериозен инвеститор, а задолжително на институционален инвеститор. Тајната е редовно делење дивиденда, која е поголема од година вгодина и давање позитивен пример со тоа што првите луѓе на фирмата со наградите и бонусите купуваат акции на „Алкалоид“. И кога тоа го правиш во континуитет го добиваш заслуженото место

Менаџментот на најголемата фармацевтска компанија „Алкалоид“ продолжува да биде пример за афирмативна корпоративна пракса. Првиот човек на компанијата Живко Мукаетов купил 500 акции со право на глас во компанијата со која управува, објавено е на веб страницата на Македонската берза за хартии од вредност.  Веста за корпоративната заедница е дека генералниот директор на фармацевтскиот гигант вложил околу 70.000 евра во акции на компанијата со која раководи. Тоа е вест што во континуитет е присутна на информативниот сервис на берзата и се однесува на членовите на Управниот одбор на „Алкалоид“.

Оваа информација носи позитивна порака за сите потенцијални купувачи на акцијата на „Алкалоид“, а воедно е и охрабрувачка порака за имателите на таа акција. Секако дека единствено може да се оцени како позитивна вест фактот што генералниот директор кој е претседател на Управниот одбор, а воедно и најголем акционер докупува акции во „Алкалоид“. Според официјалната евиденција на ЦДХВ Мукаетов е најголем поединечен акционер во таа компанија и поседува 8,5 отсто од акциите со право на глас во „Алкалоид“.

Корпоративната политика на менаџментот на „Алкалоид“, меѓу другото, од аспкет на позитивен однос кон инвеститорите има две важни поенти. Првата е таа што „Алкалоид“ е единствената компанија (заедно со Македонијатурист н.з.) чија акција котира на берзата и чиј менаџмент секоја година докупува акции со право на глас и исплаќа редовно дивиденда на своите акционери. Токму заради овие причини,  а особено заради редовната исплата на дивиденда чиј износ се зголемува секоја година, „Алкалоид“ е неизбежен стек во структурата на секој инвестициски фонд во земјава. Тоа значи дека професионалците за вложување во хартии од вредност оваа акција ја препознале како одлична долгорочна инвестиција.

„Алкалоид“ за половина година има приходи од продажба кои изнесуваат речиси 90 милиони евра и тие во однос на истиот период бележат раст од 15 отсто. „Алкалоид“ е македонска извозна гордост затоа што 60 отсто од неговото производство се пласира во странство како готово производ. При тоа извозот за првите шест месеци пораснал за 21 отсто во однос на лани. На домашниот пазар продажбата пораснала за 6 отсто и надминала 30 милиони евра. Добивката на „Алкалоид“ за половина година изнесува 7,5 милиони евра и пораснала за 22 отсто во споредба со лани.

Од сите изнесени факти погоре, а имајќи ја предвид конкуренцијата на таа акција на нашата берза, не треба да зачудува тоа што акцијата на „Алкалоид“ неодамна ја допре психолошката граница од 10.000 денари за акција. 

“BACK TO SCHOOL” акција во „Нептун"! До 17-ти септември големи попусти на смартфони, лаптопи, таблети и до 24 рати без камата со haPPy кредит, кредитни картички и синдикална продажба.

На почетокот на школската година подновете се вие и вашите најсакани по одлични цени и со можност за плаќање до 24 рати без камата! Разгледајте ги одличните понуди онлајн на Neptun.mk или во 25-те продажни салони на „Нептун" ширум Македонија. Во „Нептун" може да најдете производи од вашите омилени брендови: Samsung, Huawei, Apple, Asus, Acer, Lenovo, HP, Lenovo, Canon, Sony, Xiaomi и многу други.

 

„Нептун" има и широка палета на услуги за своите клиенти како: лојална програма, инстант кредити, дополнителни гаранции, разни типови на достава, онлајн продажба, мобилна апликација NEPTUN за онлајн шопинг, кредитна и кешбек картичка haPPy MasterCard. „Нептун" лансираше и дигитална верзија на “haPPy” картичката за лојалност со која им овозможи на клиентите да ја активираат/дигитализираат својата постоечка “haPPy” картичка на својот мобилен телефон преку веб сајтот Neptun.mk или преку мобилната апликација NEPTUN. За потрошувачите што немаат “haPPy” картичка, „Нептун" им овозможи промотивен период во кој ќе може да си купат онлајн “дигитална haPPy” картичка на 50% попуст. Со дигиталната “haPPy” картичка клиентите ќе може да ги користат бенефициите од лојалната програма во продавниците на “Нептун” ширум Македонија како и при онлајн шопинг на Neptun.mk.

„Нептун" најголемата малопродажна и дистрибутивна мрежа во Македонија на производи од бела техника и апарати за домаќинство е присутна 21 год. на македонскиот пазар, и е застапена со 25 продажни салони во 21 град во Македонија. Со брендови во своето портфолио како Беко, LG, Samsung, Sony, Apple, Philips, Bosch, Asus, Huawei, Hitachi, Fuego и многу други, „Нептун" е позициониран како апсолутен лидер на пазарот во државава.

Холандискиот скејл-ап Sales.Rocks, една од брзорастечките софтверски компании во Македонија, го збогатува своето порфолио со алатка за напредно пребарување копмании и контакти за прецизно таргетирање на потрошувачи.

„Company Search” модулот е практична алатка наменета за сите маркетери и агенти за продажба. Користејќи филтри за пребарување како локација, индустрија, големина и статус на компанија, опции за контактирање (одговорно лице, телефонски број, мејл, веб-страница) и многу други, овој модул им овозможува на компаниите да ја надополнат својата датабаза со релевантни податоци за своите идни потрошувачи.

Оваа иновативно решение овозможува пристап до повеќе од 33 милиони детални и редовно ажурирани компаниски информации добиени од јавни извори.

“Наместо професионалците да трошат време и пари рачно пребарувајќи информации за своите потрошувачи, можат да ги искористат предностите од Bulk алатката и за неколку минути да креираат прецизно таргетирана база на податоци”, истакна извршниот директор и основач на Sales.Rocks, Карстен Броих, додавајќи дека Sales.Rocks постојано е во потрага по амбициозни луѓе од Македонија кои би сакале да бидат дел од тимот на оваа брзо растечка компанија.

Според официјалниот среден курс на Народната банка на Северна Македонија денеска денарот спрема еврото има вредност од 61.4922.

Курсот на денарот спрема доларот е на ниво од 55.3186, додека на британската фунта изнесува 67.7152.

Последниот ден за тргување на македонската берза најтргувани беа акциите на НЛБ Банка АД Скопје (раст од 3,1 проценти), додека другите акции забележаа пад.

Страница 1 од 11