Економијата во вредност од 80 трилиони во светот – во една табела

Четврток, 07 Февруари 2019 15:02 Напишано од  Објавено во ИНТЕРЕСНО

Последната проценка од Светската банка го става глобалниот БДП на околу 80 трилиони долари во номинален износ за 2017 година. Денешната шема од HowMuch.net ги користи овие податоци за да ги прикаже сите главни економии во визуелизација наречена Вороној дијаграм – ајде да се нурнеме во статистиката за да дознаеме повеќе.

Еве ги првите 10 економии во светот, кои заедно се комбинираат за неверојатни две третини од глобалниот БДП.

59.png

Номинално, САД се ‘уште имаат најголем БДП со 19,4 трилиони долари, што претставува 24,4 отсто од светската економија. Додека економијата на Кина е далеку зад себе во номинален износ од 12,2 билиони долари, можеби се сеќавате дека кинеската економија е најголема во светот кога е приспособена за парите на куповната моќ (ППП) од 2016 година.  Следните две најголеми економии се Јапонија (4,9 трилиони долари) и Германија (4,6 трилиони долари) – и кога се додаваат во САД и Кина, првите четири економии комбинираат околу 50 % од светската економија.

Во последниве години, листата на највисоки економии не се промени многу, сите четири гореспоменати главни економии сите паднаа во истиот редослед. Сепак, погледнете надвор од овие оператори, и ќе видите дека главните сили кои ја обликуваат иднината на глобалната економија се во полн замав, особено кога станува збор за пазарите во развој.