Војните од 2001-ва ја чинат САД речиси 6.000 милијарди долари

Вторник, 20 Ноември 2018 12:08 Напишано од  Објавено во ИНТЕРЕСНО

Војниците и воените акции на САД во Авганистан, Ирак, Сирија и Пакистан ја чинеа 5,9 илјади милијарди долари од 2001-ва година. Ова е јасно од неодамнешната студија на „Watson Institute of International and Public Affairs“ при Универзитетот Браун.

Износот е речиси 2 илјади милијарди долари повеќе од било која друга федерална влада во трошењето во неодамна завршена фискална 2017/2018 година, објави „CNBC“.

Во извештајот, исто така, се наведува дека повеќе од 480.000 луѓе починале како директен резултат на битките. Во исто време, повеќе од 244.000 цивили беа убиени, а уште 10 милиони беа принудени да ги напуштат своите домови.

Износот од 5,9 илјади милијарди долари се одразува на направените трошоци од целата американска федерална влада, бидејќи цената на војната не ја плаќа само Министерството за одбрана, посочува Нета Крафорд, автор на студијата.

Освен парите потрошени од Пентагон, Крафорд наведува дека трудот опфаќа и „поврзани со војната трошоци на Стејт департментот, минатите и достасаните исплати за ветераните, каматите по долгот стекнати поради финансирањето на воените дејствија, како и заштитата од одговорот на терористичките активности на Министерството за внатрешни работи.

Расчленувањето на оваа бројка е како што следи: Сите американски воени трошоци до почетокот на фискалната 2019-та година изнесуваа 4,9 илјади милијарди долари.

Останатите 1.000 милијарди  долари се средства за нега на ветераните по 11-ти септември 2001-ва година. „CNBC“ наведува дека до 2039-та година Министерството, одговорно за ветераните, ќе треба да пружа помош на вкупно 4,3 милиони лица.

Во меѓувреме, подолгите војни, исто така, ќе го зголемат бројот на вработените кои ќе добијат придобивки за ветераните и лицата со попреченост.

Претходно, стана јасно дека американската влада имаше цена од 4,1 илјади милијарди долари во фискалната 2018-та година, која заврши на 30-ти септември. Од оваа сума, Министерството за одбрана е 14,7%, а за ветераните е 4,4%.