ИНТЕРЕСНО

Грчките кампови преполни

Понеделник, 19 Август 2019 11:16
Оние што сакаат да ги поминат годишните одмори во Грција кампувајќи се многу, а туристите прават резервации барем една година порано. Владата ветува дека ќе ги зголеми местата следната година за да ги задоволи сите љубители на кампот. Решението може да се постигне само со брза интервенција на Владата и Министерството за туризам. Постојат и Грци и странци кои се подготвени да инвестираат. Според статистичките податоци, има прекрасни места за кампување, но земјата е во сопственост на општините и тешко е да се дојде до договор. Хотелиерите нудат намалување на данок и споделување на трошоците и придобивките меѓу сопствениците и…
Банка во Данска за прв пат во светот понуди негативна каматна стапка на хипотекарни кредити, давајќи заеми на сопственици на недвижнини со каматна стапка од – 0,5% годишно. Негативните каматни стапки практично значат дека банката ќе им плаќа на клиентите за да ги користат нивните средства, па така тие на крајот ќе платат назад помалку отколку што позајмиле. Се работи за Јиске Банк, третата најголема банка во Данска која понуди негативни каматни стапки на кредити на десет години, додека банката Нордеа планира да понуди 20-годишен хипотекарен кредит со 0% каматна стапка. Со негативната каматна стапка, клиентите на Јиске Банк ќе…
Споредено со периодот 2019 – 2025 година, производството на електрични возила во Европа ќе се зголеми за 6 пати, односно 4 милиони парчиња или максимум 20%. Сите големи европски производители – Vоlkѕwаgеn, ВМW и Dаіmlеr, РЅА и Rеnаult-Nіѕѕаn-Міtѕubіѕhі се повеќе се залагаат на електричните модели, покажува анализата која ти посочува компаниите како Fіаt Сhrуѕlеr, Fоrd и Теѕlа исто во играта. Според Лусиен Мате, аналитичар во Т & Е, европските стандарди за емисија на јаглерод диоксид носат помоќни и ефективни придобивки.
Електричните тротинети стануваат сè попопуларни во Бугарија, а наскоро ќе биде отворена и првата агенција за изнајмување на овие превозни средства во главниот град на земјата. Државната агенција за безбедност во сообраќајот на патиштата во Бугарија предложи да се донесе регулатива за користење електрични тротинети, која би била вклучена во Законот за патен сообраќај и Законот за патишта. Од агенцијата го разгледуваа европското искуство и утврдија дека во земјите-членки постои поинаков пристап, како во однос на тоа каде можат да се движат и за максималната дозволена брзина за електричните тротинети.   Од државната агенција за безбедност на патиштата планираат да…
Швајцарија е најиновативна земја. Ова станува јасно од најновиот извештај на Индексот на глобалните иновации. Во конкуренција на 129 земја Швајцарија го зема тронот и се позиционираше на врвот на листата. Од регионот според глобалниот индекс на иновации, најдобра е Хрватска која се наоѓа на 44 место во светот, по што следуваат Црна Гора, веднаш зад неа на 45 место, Србија за десет места подолу и се наоѓа на 55 место, додека нашата земја според Индексот на глобалните иновации се наоѓа на 59 место а БиХ се наоѓа на 76 место. По Швајцарија, се Шведска, па САД. Општите заклучоци на извештајот…
Најголем дел од невработените во Македонија се концентрирани во три македонски градови,  Скопје, Куманово и Тетово, додека во другите општини бројот на жители, но и бројот на невработени е помал. 11.371 невработени има во Куманово, 17.715 во Скопје и 12.825 во Тетово. Во земјата има 100.060 невработени лица, од кои 46.927 се жени, а остатокот се мажи. Но, и во малите места, бројот на невработени не е за занемарување. Во Берово има 1.268 невработени, во Дебар 1.994, во Делчево 1.141, 1.381 во Кавадарци, 2.465 во Кичево, 2.414 во Кочани, 2.488 во Крива Паланка. Но, се смета дека во поголемите градови…
Значително доцнење на лет или негово откажување, одбивање за влез во авион, сместување во пониска класа. На тоа се однесуваат најголем дел од барањата за заштита на правата на патниците доставени до Агенцијата за цивилно воздухопловство. Од почетокот на годинава до АЦВ пристигнале 12 барања за заштита на права на патници, од кои пет се веќе завршени, а седум се во постапка на решавање. Во претходните две години имало 42 такви обраќања до Агенцијата која успеала да реши 39 предмети. За три предмети во фаза е коресподенција со релевантните институции за изнаоѓање соодветно решение, во интерес на патувачката јавност, велат…
Сите знаеме дека најбогатиот човек на светот е извршниот директор на компанијата Амазон, Џеф Безос. Тој пред некое време успеа да го помине Бил Гејтс и да седне на тронот со богатство кое е проценето на 125 милијарди долари. Бил Гејтс го чуваше второто место подолго, но се спушти на третото откако го надмина францускиот милијардер Бернард Арно. Извршниот директор на компанијата ЛВМХ, има проценета вредност од над 108 милијарди долари, откако минатата година додаде 39 милијарди долари на своето богатство. Тој сега се наоѓа на втората позиција, на која долго време се наоѓаше Бил Гејтс. Според ажурираната листа, Бил…
Во Европа најмногу милијардери има во Германија - 114, со вкупно богатство од 500 милијарди долари. Најмногу милијардери во светот живеат во САД, дури 607, со срдства во вредност од 3.111 милијарди долари, според податоците на американскиот магазин „Forbes“. Следи Кина со 324 милијардери кои вкупно „тежат“ 980 милијарди долари. Во Европа најмногу милијардери има во Германија – 114, со вкупно богатство од 500 милијарди долари. Германија воедно е и трета во светот според ова рангирање. Русија има 98 милијардери со средства во износ од 421 милијарда долари. Обединетото Кралство има 54 милијардери со вкупно богатство од 182 милијарди долари.…
Лошите вести од германската економија во последно време драматично се множат. Но до сосема мрачно сценарио не треба да дојде, смета Хенрик Беме. На почетокот на неделата беше објавено предупредување за пад на профитот од страна на германскиот хемиск концерн БАСФ. Тоа не е каков било концерн, туку најголемата хемиска компанија во светот, со 122.000 вработени низ целиот свет. Ако таква компанија толку драстично ја спушта својата прогноза за тековната фискална година - имено, дека може да се очекува пад на добивката од повеќе од 30 отсто - тогаш треба, всушност, да се запалат сите црвени светла. Зошто? Бидејќи еден таков хемиски концерн прв…