Откупот на праските во Росоман се одвива непречено, а откупувачите велат дека се во можност да откупат многу повеќе бидејќи имаат договори за пласман на македонската праска на странските пазари. Тоа го потврдуваат и надлежните откога во изминативе денови имаше голем број реакции по социјалните мрежи околу откупот на праската. Едни се жалеа на ниска откупна цена, а други дека не им се купува родот, бидејќи имал оштетување од град.

 

Во откупните пунктови во Росоман вчера откупувачите бараа килограм повеќе од росоманската праска, која ја извезуваат на пазарите во Русија, Косово и во Црна Гора. Почетна цена по која се откупува праската е 15 денари, а откупувачите велат дека конечната зависи од квалитетот.
– Ние како откупувачи имаме потреба од стока и подготвени сме да откупиме сѐ што ќе донесат производителите. Цената зависи од квалитетот и е од 15 денари нагоре, а плаќањето ќе биде навреме, нема да дозволиме да чекаат луѓето за пари. Колку и да имаат стока, луѓето нека ја носат, ние ќе ја откупиме, имаме големи нарачки и имаме каде да ја пласираме. Носиме за Косово, Русија, Црна Гора – вели Беким Скендели од „Феникс енерџи“ и додава дека се бара македонската праска.
Претставници од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство информираа дека првите камиони со македонска праска без проблеми веќе стигнале во Русија.

– Од посетата на откупните центри може да заклучиме дека нема доволно стока за потребите на откупувачите. Сите почетни проблеми ги надминуваме, институциите работат секојдневно за извозот да се одвива без проблеми, односно за откупувачите непречено да ја пласираат стоката на странските пазари. Можеме да кажеме дека 60 отсто од македонската праска одат на рускиот пазар. Првите камиони се стигнати и нема никакви проблеми. Државниот инспекторат за земјоделство е отворен за соработка, постојано имаме инспектори на терен, стоката не смее да чека. Фитосанитарната лабораторија дежура и сабота и недела за примање и издавање анализи, за да бидеме експедитивни, за производот да се извезе и да нема застој. Цената се движи во зависност од квалитетот – појаснува Трајан Димкоски од МЗШВ.

Градоначалникот на Росоман, Бранко Јанев, нагласи дека некои од реакциите на производителите на праски биле оправдани, но некои биле исполитизирани, и додаде дека е добро што откупот на праските се одвива непречено.
– Минатите денови имаше различни реакции со пласманот на праските. Некои беа реални некои беа исполитизирани. Ги повикуваме сите што имаат праски да го понудат својот производ. Има трговци што се заинтересирани за откуп – рече Бранко Јанев, градоначалник на Росоман.
Тој додаде дека одгледувачите што присуствувале на едукацијата за заштита на праската и си презеле мерки немаат проблеми со пласманот на праските, но оние што не презеле такви чекори имаат. Јанев појасни дека производителите што имаат послаб квалитет на праски ќе имаат пониска цена, но тоа не значи дека нема да им бидат откупени.

Во минатиот период МЗШВ спроведуваше едукација за производителите да можат полесно да се справат со болеста монилинија, изјави директорот на ДИЗ, Благој Индов.
– Забраната што ја симна Руската Федерација во врска со болеста монилинија нѐ услови секој камион да има анализа од државната фитосанитарна лабораторија. Нашите инспектори излегоа на терен и зедоа мостри. Сите мостри засега се негативни и праските се извезуваат на рускиот пазар. Во наредниот период, со затоплување и со врнежи од дожд, може да се појави болеста и секоја праска што ќе биде позитивна нема да оди во Русија, бидејќи државата гарантира за здрав производ – вели Индов и информира дека секој магацин имал добиено решение пред откупот да изврши дезинфекција на магацинскиот простор, но и на камионите со кои се врши транспорт на праските.

Сепак, надлежните посочуваат дека праските кај кои ќе се утврди конкретната болест нема да бидат фрлени, бидејќи истите и понатаму се здрави за јадење.
– Во следниов период може да се појави болеста, а тие праски нема да се извезуваат за Русија, но тоа не значи дека нема каде да се пласираат. Истите тие сепак се здрави и ќе можат да се извезуваат во соседните земји или, пак, да се продаваат на домашниот пазар. Само во Русија има забрана за увоз на праски со конкретен тип болест и мора да внимаваме да ги испочитуваме нивните правила. Производите што ја имаат болеста не се опасни за здравјето на луѓето, има забрана за извоз со таа болест само на рускиот пазар, а секаде на другите пазари се извезуваат. Мора да истакнам дека досега немавме добар одѕив од производителите, така што се надевам дека отсега ќе доаѓаат на собирите за да ги следат советите за прскање и заштита на овошките – додава Индов.

Невремето проследено со град што синоќа го зафати Кавадаречко, направи штети кај лозјата на патот кон Тиквешко Езеро. Оваа информација за МИА ја потврди Драган Николов, советник во подрачната единица на Агенцијата за поттикнување на развојот во земјоделството.

-Штети и до педесет проценти се регистрирани во месностите ,,Ума” и ,,Шамаци”, оштетени се околу 60 хектари земјоделска површина. Таму виновите лози биле зафатени со град со големина на лешник, кој интензивно паѓал околу 15 минути, информира Николов.

До сите оштетени лозари, тој упати совет да ги заштитат своите лозови насади со бакарни препарати, веднаш штом се создадат услови за тоа.

На 13 јуни во собранието се одржа Јавна расправа по Предлог измените на законот за игрите на среќа и забавните игри, доставени минатата година од група пратеници на ДУИ, a кои се однесуваат на оддалечување на просториите во кои се приредуваат игрите на среќа на растојание од 500 м воздушна линија од објекти во кои се врши воспитно образовна дејност. Измените би требало, наводно, да превенираат можности за стекнување порочни навики кај младата популација, смета пратеничката група. 

На јавната расправа присуствуваше и Зоран Пухач, Секретар на Европската организација на игрите на среќа. Поводот за неговото доаѓање во Скопје беа пристапните преговори на Асоцијацијата на спортските обложувалници на Македонија (АСОМ) кон оваа непрофитна организација со седиште во Брисел која ги претставува европските играчи и обложувалници, лиценцирани и регулирани со правото на ЕУ. Освен тоа, ова е прва трговска асоцијација на територијата на Европската Унија чија примарна цел е промовирање на безбедна и сигурна средина во игрита на среќа, заштита на малолетниците, обука на вработените за препознавање на зависност од игрите на среќа и сл. Фактор ги пренесува клучните поенти од неговото излагање во собранието.

Ниту едно истражување не ја поврзува близината на објектите за игри на среќа со било какво патолошко однесување

На Јавната расправа, Пухач ги изнесе своите, и ставовите на организацијата која ја застапува, во врска со Предлог измените на Законот за игрите на среќа и нагласи дека како човек кој повеќе од една деценија интензивно го следи проблемот со одговорното обложување во Европа и во светот, не нашол ниту едно релевантно истражување кое на било кој начин би ја поврзала близината на објектите за игри на среќа со било каков вид на патолошко однесување.

Неоправданоста на предвиденото растојание од 500 м воздушна линија, Пухач ја аргументираше и со структурата на населението во Северна Македонија и фактот што поголемиот дел од населените места се на многу мала површина, па така, доколку се усвои оддалеченоста,  тоа ќе доведе до директно затворање на речиси сите објекти на игрите на среќа.

Црниот пазар ќе генерира зголемувањето на криминалот

Затворањето на легалните обложувалници за кратко време ќе доведе  до создавање на црн пазар и незаконско организирање на сите видови на игри на среќа. – изјави Пухач на јавната расправа, потенцирајќи ги примерите на земјите од регионот, кај кои по предлог измени на законот на игрите на среќа, токму тоа и се случи.

„Црниот пазар многу брзо генерира голем број негативности, како што се зголемувањето на криминалот, феноменот на „зеленашење“, борба за "територија", неможност да се следи потеклото и текот на парите. Искрено се надевам дека вашите политичари нема да направат нешто што би можело директно или индиректно да доведе до гасење на легалниот пазар, каде што никој, па ни малолетници нема да имаат никаква заштита “ – апелираше Пухач.

Ниту една европска земја не ја разгледува можноста за забрани, туку квалитетно регулирање на игрите на среќа

Во однос на регулативата на развиените европски земји, секретарот на Европската организација на игри на среќа изјави дека истата не предвидува член кој се однесува на оддалеченост на просториите во кои се приредуваат игрите на среќа од училишта, универзитети, потенцирајќи дека законите на развиените земји немаат таков вид ограничувања, бидејќи одамна утврдиле дека растојанието не е поврзано со учеството на малолетни лица во игрите на среќа, а сите современи решенија одат кон целосна забрана за пристап и учество за малолетници и санкционирање на прекршителите.  Така, ниту една европска земја не ја разгледува можноста за забрани, туку квалитетно регулирање на игрите на среќа.

Европската унија развива програми за едукација и превенција  и одговорно приредување на игрите на среќа

„Актуелниот Закон за игрите на среќа на РСМ веќе ги има сите елементи на заштита на малолетниците, кои исто така ги имаат и соодветните закони во развиените земји. Правецот во кој човек може и треба да размислува не е законот, туку потенцијалното вклучување на професионални организации и поединци и развојот на програми за едукација и превенција, како и развој на програми на т.н. одговорно приредување на игрите на среќа. Слични вакви активности веќе има во земјите на Европската Унија.“ – појасни Пухач.

Инаку за Предлог измените на законот за игрите на среќа веќе подолго време се актуелна тема во медиумите. Доколку се спроведат измените, државата ќе се соочи со повеќе од 7.700  вработени кои ќе останат на улица и ќе загуби над 250 милиони евра кои по основ на даноци и други давачки од оваа стопанска гранка се слеваат во државната каса, средства кои се користат директно за потребите на граѓаните. 

Иако е 2 отсто во однос на пазарната цена на акцијата на „Витаминка“, износот на бруто дивиденда што ќе се дели за ланското работење во споредба со 2017 година е повисок за 25 отсто!

Најголемата македонска кондиторска индустрија ќе дели дивиденда на своите акционери, пишува во предлог одлуката за која гласаа на 11 јуни акционерите на годишното собрание. Бруто износот на дивиденда за секоја акција е 217 денари. Дивиденда за лани е за 25 отсто повисока во споредба со бруто дивидендата поделена за работењето во 2017 година. Воедно ова е втора година во низа „Витаминка“ да дели дивиденда на своите акционери.

Според предлогот за кој гласаат акционерите нето дивидендата за лани е 184,2 денари односно 3 евра за секоја акција со право на глас (со исклучок на акциите кои се во сопствен откуп н.з.). Според последната пазарна цена на таа акција која изнесува 10.700 денари приносот е околу 1,7 отсто по основ на исплата на дивиденда. Право на дивиденда добиваат сите иматели на акции кои во базата на ЦДХВ се регистрирани како акционери на 25 јуни година, а последен ден за тргување со право на дивиденда е 21 јуни годинава.

Добивката за 2018 година на „Витаминка“ изнесува 841.000 евра. Од нив акционерите распределија 507.000 евра за нови вложувања во компанијата, 267.000 евра за распределба на дивиденда и уште 67.000 евра за распределба на награди на менаџерскиот тим и на раководниот кадар на компанијата. 

„Витаминка“ е доминантно поседувана компанија од домашни акционери и тоа физички лица. Според официјални податоци од ЦДХВ 216 акционери поседуваат над 90 отсто од акциите со право на глас. Уште 13 домашни правни лица контролираат 8 отсто од акциите. Најголем поединечен акционер е Симон Наумоски, претседател на Управниот одбор и тој контролира 29,5 отсто од акциите со право на глас. Неговиот син Сашо Наумоски, е генерален извршен директор, и сопственик на 7 отсто од акциите што го прави втор најголем акционер. Други покрупни акционери се Кирил Божиноски и Стеван Игнатоски со по 6 отсто од управувачките права, Марика Наумоска има 5,2 отсто од акциите и Наташа Стојковска поседува 5,12 отсто од управувачките права.

Северна Македонија е рангирана на четвртото место во нето-банкарски кредити, забележувајќи зголемување од 8,9% за фискалната година која заврши на 31 декември 2018 година, според TOP 100 SEE Banks, специјално банкарско издание на SeeNews.

Првото место го зазеде Молдавија, која забележа импресивен раст од 19,1% во нето-банкарските заеми, додека Србија и Бугарија се рангираа на второто и третото место со 12,3% и 12,0%, соодветно.

Во 2018 година, кредитите во банкарскиот сектор на нето-основа се зголемија за 5,7 отсто за период од една година на 191,4 милијарди евра. Ова беше врвот од 3,9 отсто за периодот од една година и ја одрази зголемената побарувачка на кредитите во приватниот сектор по падот на каматните стапки, зголемувањето на вработеноста и приходите. Покрај тоа, банките во ЈИЕ во просек ги олеснија кредитните стандарди во сегментите во обид да издадат нови заеми и да го неутрализираат падот на приходите од намалената каматна стапка помеѓу кредитите и депозитната база. Друг важен фактор за нето-порастот на кредитите е падот на исправката на вредноста во споредба со 2017 година.

Романската Banca Transilvania ја замени Banca Comerciala Romana како најголема банка во Југоисточна Европа, победувајќи го локалниот конкурент, кој падна на третото место во споредба со 2017 година. BRD – Groupe Societe Generale SA ја задржа својата позиција како четврта по големина банка во регионот. Нејзината добивка се зголеми на 331,5 милиони евра минатата година, благодарение на растот на бизнисот, подобрените оперативни перформанси и нето-трошокот од ризикот на повратни информации. Нето оперативниот приход на BRD се зголеми за 13%, додека нето-приходите од камати се зголемија за 16,5%, поттикнати од солидниот раст на обемот на работа.

Топ пет банки во Југоисточна Европа учествуваа со 25% од вкупната актива во првите 100 кредитори во регионот на крајот на 2018 година, откако секторот продолжи да се консолидира. Повеќето договори беа поврзани со тековното отуѓување на грчките кредитори и француската банкарска групација Societe Generale. На крајот на купувањето, главниот играч беше унгарскиот OTP. Другите големи странски банки во регионот останаа италијанската UniCredit, и австриските Erste and Raiffeisen.

Комбинираната нето добивка на топ 100 најголемите кредитори во регионот се зголеми на 4,354 милијарди евра во 2018 година, што е за 24% повеќе во споредба со минатата година. Бројот на банките загубари меѓу првите 100, исто така, се намали, на само четири од 10 во 2017 година, а 12 во 2016 година.

Сепак, вкупната актива на најголемите банки во регионот порасна само маргинално. Комбинираната актива на првите 100 банки во ЈИЕ изнесуваше 279 милијарди евра, за само 1,45 отсто, во споредба со 275 милијарди евра година дена порано.

Вкупната актива на банкарските системи во ЈИЕ се зголемиле за 5,5 отсто за период од една година, на речиси 312 милијарди евра до крајот на 2018 година, со годишен раст од 4,1 отсто од 2017 година. Најбрзата експанзија беше забележана во Србија, Молдавија и Северна Македонија, со 12,2%, 9,8% и 9,3%, соодветно.

Топлификација АД во соопштение најави дека бара отштета од 2,2 милиони евра од БЕГ АД како носител на лиценца, а доколку не ги наплати, ќе ги бара од државата. Штетата е настаната при доделување на лиценци на фирми на БЕГ АД на оглас од 2012 година, за кој ОЈО неодамна покрена обвинение против членовите на Регулаторната комисија за енергетика, се вели во соопштението од Топлификација АД.

Соопштението од Топлификација АД ви го пренесуваме во целост:

Основното јавно обвинителство за организиран криминал, пред кратко време, подигна обвинение против членовите на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) за незаконско доделување на лиценци на спроведениот оглас кон крај на 2012 година.

Регулаторна комисија за енергетика на ден 29.11.2012 год. има објавено јавен повик за избор на носители за лиценца за вршење на енергетски дејност производство, дистрибуција и снабдување со топлинска енергија. На јавниот повик распишан од РКЕ за лиценца за дистрибуција на топлинска енергија учествуваше фирмата во сопственост на Топлификација АД, Дистрибуција на топлина ДООЕЛ. Оваа фирма на конкурс за доделување на лиценца во 2010 година ја добива лиценцата за вршење на дејноста дистрибуција на топлинска енергија. Согласно така добиената лиценца фирмата ја извршува оваа дејност до 31.12.2012 година.

На јавниот повик од ноември 2012 година се јавуваат и три фирми во сопственост на БЕГ АД формирани во текот на август 2012 година со основачки влог од по 5.000 евра секоја. Во време на траење на огласот и во време на евалуација на кандидатите кои конкурирале на овој оглас фирмите во сопственост на БЕГ АД не исполнуваат ниеден услов за добивање лиценца. Немаат вработени и немаат основни средства за вршење на дејностите за кои конкурираат.

Но фактот, дека овие фирми не ги исполнуваат условите за добивање на лиценци, стручните служби на РКЕ и избраните членови на РКЕ целосно го игнорираат и со одлука донесена на 31.12.2012 година ги доделуваат трите лиценци, за производство дистрибуција и снабдување со топлинска енергија, на трите фирми во сопственост на БЕГ АД.

Фирмата во сопственост на БЕГ АД која ја добива лиценцата за дистрибуција, нема во сопственост мерни уреди за мерење на топлинската енергија на праг на производителот и на праг на објектите. Фирмата во сопственост на Топлификација АД, Дистрибуција на топлина ДООЕЛ, има во сопственост мерно регулациона опрема во вредност од околу 1 милион евра. Новиот носител на лиценца оваа опрема ја користи без дозвола на сопственикот и без да плаќа надоместок за користењето. До денеска новиот носител на лиценца со користењето на оваа опрема генерирал штета на фирмата Дистрибуција на топлина ДООЕЛ во висина од 1 милион евра, колку е вредноста на опремата на 31.12.2012 година. Додатно на оваа вредност РКЕ определува секоја година средства за покривање на трошоците за амортизација и за принос на капитал за оваа опрема. Овој износ е во висина од околу 200.000 евра на годишно ниво. За период од шест години, од почетокот на 2013 до крај на 2018 година, штетата по основ на амортизација и принос на капитал е околу 1,2 милиони евра. Вкупната штета предизвикана на фирмата Дистрибуција на топлина ДООЕЛ со не доделување на лиценцата за дистрибуција на топлина е околу 2,2 милиони евра без законска камата. Доколку оваа штета не се наплати од носителот на лиценца, согласно закон, истата ќе се побарува од државата бидејќи е настаната поради незаконски доделена лиценца од РКЕ.

Проектот на УСАИД - Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа инфо-сесија на тема „Закон за финансиска дисциплина и исполнување на договори”. Во Проектот се вклучени четирите најактивни стопански комори во земјата: Сојуз на стопански комори на Македонија, Стопанска комора на Македонија, Стопанска комора за информатички и комуникациски технологии – МАСИТ и Стопанска комора на северозападна Македонија со цел да се подобри бизнис регулативата.

Приватниот сектор бара да биде вклучен во процесот на измените на Законот за финансиска дисциплина со сите досегашни нотирани недостатоци, меѓу кои повластената положба во рокот на исплатата на обврските кај државните субјекти во однос на условите со кои се соочува бизнис заедницата, недоволните капацитети на инспекцискиот надзор кој сега ќе се промени во делот на надлежностите, како и ефектите врз исполнувањето на договорите.

„Неопходно е да се обезбеди правна заштита, како и владеење на правото. Врз тие принципи може значително да се подобри бизнис климата во земјата. Законот за финансиска дисциплина, во кој би биле вклучени и барањата на приватниот сектор за олеснување на наплатата на долговите и правилна имплементација од страна на државните органи согласно европските пракси, би добил многу поголема ефикасност“ истакна Павлина Димовска, правен советник на Проектот Партнерство за подобра бизнис регулатива.

На настанот беше поттикната дебата со цел присутните да дадат свој придонес во креирање на квалитетно законско решение, базирано на досегашните искуства на компаниите во делот на исполнување на договорите, непотребното блокирање на фирмите кои се должници при што треба да платат казна во државниот буџет, но тоа не им гарантира дека ќе си ги наплатат побарувањата бидејќи се ограничуваат платежните можности на правните субјекти, како и предизвиците со финансиската дисциплина.

Сашо Раденковиќ експерт во областа истакна дека пред самото донесување на Законот, државата евидентирала проблем во наплатата меѓу доверителите и за таа цел донесен е Законот за финансиска дисциплина, како инструмент со кој би се обезбедила сигурна наплата на побарувањата. Но од самото донесување на Законот евидентирана е нерамноправна положба на субјектите на пазарот на труд.

 „Со стапувањето на сила,  Законот важеше од самиот почеток за приватниот сектор, додека јавниот сектор беше и се уште е во повластена состојба, поради одложените рокови. Дополнително Законот треба да дава сигурност кај компаниите дека наплатата ќе биде обезбедена со тенденција да се подобрат роковите за наплата и да не се доцни.  Финансиската дисциплина е многу битна и компаниите треба  да ги почитуваaт договорените рокови и обврските да ги плаќаме навреме. Деловната заедница апелира дека неопходно е почитување на одредбите од Законот за финансиска дисциплина, кој системски треба да ги регулира меѓусебните плаќања и исполнувањето на меѓусебните договори “, изјави Раденковиќ и додаде дека само на тој начин нема да се  нарушува тековна ликвидност на компаниите.

Веќе во процедура е дополнително усогласување на постоечкиот Закон за финансиска дисциплина со Директивата за борба против задоцнето плаќање во комерцијални трансакции на Европската унија. Досега се предложени повеќе измени во законот, меѓу кои намалување на надоместокот за задоцнување за навремено плаќање од 3.000 на 2.400 денари, надзорот на законот кој го врши УЈП врз приватниот сектор да се префрли на Државниот пазарен инспекторат при Министерството за економија и прецизирање на условите од договорот дека не се значително неправедни и нефер кон доверителот.

Затоа пред да се пристапи кон законски измени потребно е и да се понуди сеопфатна анализа на ефектите, последиците и резултатите од досегашното спроведување на Законот за финансиска дисциплина кој на сила е од мај 2014 година. Во овој процес неопходно е да се почитуваат постулатите на јавно-приватниот дијалог.

Претставници од министерството за земјоделство шумарство и водостопанство при денешната посета на откупен центар во Росоман констатирале дека непречено се одвива откупот на праската. Цената на оваа коскесто овошје се движи од 15 до 20 денари за килограм, во зависност од квалитетот на праската.

Од министерството тврдат дека проблемот кој се појавил со болеста монолинија врз праската се надминал и откупот се одвива непречено.

Трајан Димкоски од МЗШВ вели дека дури 60 % од македонската праска завршува на рускиот пазар. Проблемите кои се појавиле се надминаа, овошјето се откупува, се товари и патува за Русија.

„Првите камиони се стигнати и нема никакви проблеми . Многу трговици се плашеа дали ќе бидат вратени. ДИЗ е отворен за соработка. Постојано  имаме инспектори на терен. Робата не смее да чека. Фитосанитарната лабораторија дежураше и сабота и недела за примање и издавање на анализи за да бидеме експедивни,  со цел производот да се извезе и да нема застој“,  вели Димкоски.

Дел од присутните производители на праска на денешната средба со Министерството и откупувачите во Росоман потенцираат дека изминатите неколку дена информациите кои се пласирале во јавноста за наводни проблеми со откупот на праската биле политички мотивирани случаи.

На откупниот пункт во Росоман неколку камиони чекаа да се наполнат и да заминат на пазарите во Русија, Косово и Црна Гора.

Страница 1 од 111