Растот на профитот на Barclays ги израдува инвеститорите

Петок, 22 Февруари 2019 14:55 Напишано од  Објавено во СВЕТ

Британската банка „Barclays“ објави понизок профит во вредност од 3,5 милијарди фунти во 2018-та година, но сепак тоа ги израдува инвеститорите. Кредиторот има ветено пари, за да го ублажи ударот од загубата поради „Brexit“, а бизнисот со трговијата го надминува тешко четврто тримесечје, соопштува „Ројтерс“.

„Barclays“ сепак покажа знаци на напредок во инвестициското банкарство каде добивката за годината се зголемила за 15% до 2,6 милијарди фунти, бидејќи профитот на единицата за трговија со резерви се зголемил за 25%.

Акциите на банката се зголемија за 4,3% по објавувањето на резултатите.

Главниот извршен директор на „Barclays“, Џес Стејли е вмешан во спор околу стратегијата на банката со активистот-инвеститор Едвард Брамсон, според кого доверителот мора да се откаже од скапиот план да го расте инвестициското банкарство и наместо тоа да се фокусира на помалку ризичниот дел од својот бизнис.

Резултатите даваат „муниција“ на двете страни во дебатата. Стејли може да смета на враќање на материјалните средства од инвестициското банкарство, кои се зголемиле од 2% до 7% во 2018-та година – во близина на целта од 9% на групата за 2019-та година.

Бизнисите на банката за трговија со фиксен принос, валути и суровини е да се изборат нестабилните пазари во четвртиот квартал подобро од американските конкуренти и приходите се намалиле само со 6% во споредба со двоцифрените падови кај „Goldman Sachs“, „Citi“ и „JPMorgan“.

За критичарите на стратегијата на Стејли сепак има сигнали дека другите делови на банката се повредени, бидејќи британската единица бележи пад на профитот од 3%.

Покрај тоа, „Barclays“ известува за 20 отсто намалување на корпоративното кредитирање, кое плаќа за ресурсите префрлени на бизнисите со повисок поврат.

Провизиите на „Barclays“ од 150 милиони фунти поради „Brexit“ следуваат по сличните потези на „HSBC“ и „Royal Bank of Scotland“ во последниве денови.

Од „Barclays“ велат дека одредбата се одразува полошо од две негативни економски сценарија, со забавување на растот до 0,3 отсто, а невработеноста се зголеми на 5,7 отсто.

Банката исплати дивиденда од 6,5 пени по акција и сигнализираше намера да врати повеќе капитал со зголемување на дивидендата и откупот кога е вистински момент.