Инфлацијата во Турција достигна 18%

Среда, 05 Септември 2018 10:18 Напишано од  Објавено во СВЕТ

Наспроти позадината на загрижувачки економски резултати, турскиот претседател Реџеп Ердоган понуди да тргува со националните валути наместо доларот. Повикот е направен во Киргистан за време на Шестиот самит на турските држави.
    
Инфлацијата во Турција достигна рекордни 18 отсто, се вели во најновите податоци. Наспроти позадината на загрижувачки економски резултати, турскиот претседател Реџеп Ердоган понуди да тргува со националните валути наместо доларот. Повикот е направен во Киргистан за време на Шестиот самит.

“Користењето на доларот е пречка за развојот на светската трговија”, изјави Ердоган пред делегациите на Киргистан, Казахстан, Азербејџан и Унгарија.

На бизнис-форумот на самитот, тој рече дека разговорите со Русија веќе се одржале за да престанат да користат американски долари во билатералната трговија. И Турција и Русија се предмет на санкции наметнати од САД.

Сподели