МАКЕДОНИЈА

Македонија може, но недоволно ги користи водените потенцијали за производство на струја. Водата, ветерот и сонцето остануваат речиси неискористени. Додека големите економии ги користат природните потенцијали за производство на струја – Македонија само пишува стратегии кои тешко се реализираат. Според вицепремиерот за економски прашања, ваквата слика полека ќе се менува. Македонија користи околу 1/3 од хидропотенцијалот. Годишно може да произведува околу 5.500 гигават/часови електрична енергија од вода, речиси колку што е вкупното годишното производство на струја од сите енергетски капацитети во земјава. Дека земјава заостанува на полето на енергетиката, реагираше и европската заедница, директорот на Секретаријатот на Енергетската заедница Јанез…
Работниците прогласени за технолошки вишок од прилепски „Еурокомпозит“ денеска од 11 до 13 часот протестираа на булеварот во центарот на Прилеп, повторувајќи ги своите барања за решавање на нивниот проблем – исплата на отпремнините, на заостанатите плати и придонеси. Според Пеце Велјаноски од иницијативниот одбор на 154-ицата работници прогласени технолошки вишок, протестите продолжувата се до испонување на нивните барања кои се познатии непроменети – исплата на отпремнините, на заостанатите плати и придонеси. Велјаноски нагласува дека има уште една недела од овој месец, а нема никакви знаци од најавите и ветувањата дека ако нема купувач за фирмата, Владата ќе интервенира со…
Македонската Влада и Министерството за финансии ќе ги истражат можностите за инкорпорирање на барањата на движењето „Антикоцкање“ во новиот Закон за игри на среќа. Ова денеска го соопшти претседателот на движењетоЏемал Абдиу по денешната средба со премиерот Зоран Заев и со министерот за финансии, Драган Тевдовски, објави Порталб. Едно од барањата на ова оваа организација е обложувалниците и коцкарниците да се одалечат од прометните места и „чувствителни“ објекти како што се училишта и факултети. "Разговаравме за барањата на движењето „Антикоцкање“ и мислиме дека тие исто така се согласија со злото што ја презеде Македонија, а не само Тетово. Ние поднесовме…
Хидроцентралата „Чебрен“ најверојатно ќе ја види светлоста на денот, но за Галиште изгледите за изградба се намалуваат. Долгонајавуваните енергетски проекти, кои треба да се изградат на Црна Река, се посакуван проект во македонскиот енергетски сектор, но реализацијата никако да започне.– Проектот за изградба на хидроцентралите Чебрен и Галиште датира од седумдесеттите години на минатиот век, и иако беа објавувани неколку тендери за изградба, истите тие завршија неуспешно. Постоеше размислување во Владата за изградба на ХЕЦ „Чебрен“ од страна на ЕЛЕМ, но висината на инвестицијата за изградба на голема хидроцентрала „Чебрен“ е проценета на 600 до 800 милиони евра. Средствата за…
Не сум влијаел ниту сум вработил некого за да барам некој нешто да направи, изјави денеска министерот за земјоделство Љубчо Николовски во врска со вработувањето на негов братучед во М-нав. – Не сум вработил член на моето потесно семејство во државни фирми, а не сум влијаел да се вработи и мојот братучед во М-нав. И порано кажав и сега го кажувам истото тука нема судир на интереси. Тој е квалитетен кадар кој се образувал во Јапонија и Словенија и е соодветен за работното место за кое конкурирал, спротивно на она што се случувало во претходниот период таму кога беа вработувани…
Следејќи ги трендовите на Европска Унија за дигитализација на секој аспект од царинското работење, Царинската управа денес ги промовираше курсевите за електронско учење преведени и прилагодени на македонски јазик. Програмата за електронско учење предвидува можност за унапредување на обуките на Царинската управа, различно од класичното учење, како и можност за значително зголемен број на слушатели на обуките. Нивната достапност и флексибилност, овозможуваат полесно разбирање на царинското законодавство и се дел од заложбите на Царинска управа за блиска соработка, како со економските оператори, така и со сите засегнати од царинските постапки. За следење на овие електронските курсеви, потребен е само пристап…
Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски и министерот за дигитални политики, телекомуникации и медиуми на Грција, Никос Папас потпишаа Меморандум за разбирање за намалување на цените во роаминг. Тоа значи  дека максималните цени на роаминг услугите треба да се намалат до нивото на оние цени што се применуваат во Европската унија. Како што истакна Манчевски, целта е до почетокот на летната сезона, граѓаните на двете држави да ги почувствуваат првите намалувања на цените, а следниот чекор е целосно укинување на роамингот. Манчевски рече дека Договорот од Преспа не значи само решавање на политички проблем, туку со него се отвораат многу…
Менаџерскиот тим на рудникот за олово и цинк САСА донесе одлука за ново зголемување на месечните примања на сите вработени за пет проценти, почнувајќи од 1. јануари оваа година, информираат од компанијата. Со ова најново зголемување, платите во рудникот САСА ќе бидат и до 30 проценти повисоки од просечните плати во рударската индустрија во земјава.Зголемувањето на платите на сите вработени во рудникот САСА започна во април минатата година, кога раководството на компанијата ја објави динамиката по која ќе се одвива овој процес. „Со најновата одлука за покачување на платите на сите вработени потврдуваме дека остануваме доследни на нашите ветувања и…
Скопје ќе биде домаќин на Самит на европските слободни економски зони, што ќе се одржи од 2 до 4 мај годинава. Се очекуваат над 350 претставници од цел свет, а организатор е Дирекцијата за технолошки-индустриски развојни зони, која самитот ќе го организира во соработка со Организацијата на светски слободни зони. Ќе бидат поканети вицепремиери и министри, а ќе присуствуваат и претставници од слободните економски зони. Самитот ќе се осврне на повеќе прашања што ги засегаа слободните економски зони, а меѓу другото ќе се разговара и за усогласување на регионот околу политиките во зоните и како да се изнајдат начини да…
Северна Македонија и Грција го потпишаа првиот билатерален договор – меморандум за разбирање за намалување на роаминг услугите. Потпис на документот денеска во Владата ставија министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски и грчкиот министер за дигитална политика, телекомуникации и медиуми на Грција, Никос Папас. Регулаторите во двете земји треба да ја одредат динамиката на намалувањето на роамингот, а првите придобивки се очекува граѓаните да ги почувствуваат пред почетокот на туристичката сезона, кога и ќе се зголеми протокот на луѓе меѓу двете земји. И двајцата министри оценија дека Договорот од Преспа отвора нови перспективи на сите полиња меѓу двете…