ФИНАНСИИ

Според Месечниот статистички билтен на Македонска берза, најтргувани акции за април биле акциите на Комерцијална банка, Алкалоид и Макпетрол. Со вкупно 442 трансакции, водат акциите на Комерцијална банка и зафаќаат 44,43% од вкупниот промет на официјалниот пазар. Зад нив се акциите на Алкалоид со 232 трансакции, а трети се Макпетрол со 128 реализирани трансакции. Најголем пораст изминатиот месец е регистриран кај акциите на: Мермерен Комбинат Прилеп (23,41%), Скопски Пазар Скопје (10,33%), Стопанска банка Скопје – приоритетни акции (10%). Најголем пад имаат акциите на РЖ Услуги Скопје (-19.05%), Арцелормиттал Скопје (ЦРМ) Скопје (-18,68%), Стопанска банка Скопје (-12,58).
До 2023 година во земјава ќе влезат 420 милиони долари за инфраструктурни проекти и за вложување во човечки ресурси. Парите се од Светска банка и ќе се влечат периодично, зависно од проектите кои ќе ги одобрува бордот на директори на оваа меѓународна финансиска институција. Според планот, за изградба и реконструкции на локални патишта ќе бидат одобрени 70 милиони долари. За олеснување на трговијата и транспортот за Западен Балкан предвидени се 26 милиони долари. Поголемиот дел од парите ќе бидат за наменети за проекти поврзани со образованието, социјалата, здравството, енергетската ефикасност, но пред се во доменот на човечкиот капитал. Од 420…
Во 2018 година имаме највисок раст на просечната нето-плата во последните девет години, дури неколкукратно повисок во однос на претходните години, вели за МИА министерот за финансии Драган Тевдовски.  Како што наведува, во 2018 година се чуствува ефектот на раст на минималната плата, но исто така влијание има и растот на продуктивноста. -Во декември 2018 година просечната плата се приближува до 26 илјади денари или тоа е скоро две илјади денари повеќе во однос на декември 2017 година. Ова несомнено најголем раст на просечната плата последниве девет години. Втор најголем раст имаме во 2017 година. Ако во 2017 ефект имаше…
Поголема транспарентност, усогласување со меѓународните практики и поголем креидбилитет кај меѓународните институции и инвеститори се очекуваните ефекти од измените на Законот за јавен долг кои ги изработи Министерството за финансии, а кои се во собраниска процедура. Со измените се предлага враќање на негарантираниот долг во пресметката за јавен долг. - Негарантираниот долг беше дел од пресметката на јавниот долг до 2014 година, кога со измени на законот беше изземен. Ова решение беше критикувано од ЕУ веќе во следните заеднички заклучоци од министерскиот дијалог во 2015 година. Беше критикувано и од тогашната опозиција и експертска јавност.Вклучувањето на негарантираниот долг во пресметката…
Податоците за економската активност за третото тримесечје од 2018 година покажаа раст на домашниот бруто-производ (БДП) од три проценти, што е малку подобро во однос на очекувањата, соопштија од Народна банка по одржаниот Комитет за оперативна монетарна политика. Од таму велат дека има поволни поместувања во економијата во четвртиот квартал, при забрзан раст на активноста во индустријата и прометот во трговијата, како и висок раст на извршените градежни работи, наспроти нивниот пад во третиот квартал на минатата година. „Последните податоци за девизните резерви покажуваат нивен натамошен раст, при поволни движења на девизниот пазар и интервенции со нето-откуп на девизи од страна на…
Народната Банка (НБРМ) чува 2 милијарди 867 милиони евра. Девизните резерви пораснале за 531 милион евра за една година. Според последните податоци заклучно со 31.12.2018 НБРМ располагала со 2 милијарди и 615 милиони евра во хартии од вредност, 389 милиони во валути и депозити, 247 милиони во монетарно злато. Заедно со останатите помали позиции вкупната вредност на девизните резерви достигнува над 2.8 милијарди евра. Најголем раст е остварен кај хартиите од вредност, ова пред се е резултат на поволните текови на меѓународните финансиски пазари кои изминатата година главно беа во позитива. Во првата половина од минатата година резервите флуктуираа, но…
Депозитите во банките во Македонија минатата година забележале раст од 10,5 отсто, покажуваат податоците на Народната банка на Република Македонија. Зголемувањето се должи пред се на растот на депозитите во секторот домаќинства чие учество во вкупниот депозитен раст изнесува 88,5 отсто. Раст е евидентиран и кај денарските и кај девизните депозити. Вкупно во декември депозитите на домаќинствата изнесувале 252,563 милиони денари, додека кај корпоративниот сектор 97,703 милиони денари. Зголемување од 7,3 отсто лани има и кај кредитирањето на домаќинствата и на корпоративниот сектор. Во вкупното кредитирање домаќинставта учествуваат со 66,4, а корпоративниот сектор со 32,3 отсто. Од вкупните кредити на домаќинствата,…
Постепено забрзување на инфлацијата и на економскиот пораст во 2019 и во 2020 година очекуваат економските аналитичари во најновата анкета за инфлациските очекувања и очекувањата за движењето на реалниот БДП на Народната банка. „Така, за 2019 година очекуваат дека просечната стапка на инфлација ќе изнесува 1,8 отсто, а 2 отсто во 2020 година. Испитаниците ја објаснуваат нагорната патека на инфлацијата за наредните години со повеќе фактори, како што се зголемената минимална плата, зголемената акциза на дизел-горивата, повисоките цени на енергијата, тутунот, како и очекуваниот пораст на цената на нафтата на светскиот пазар“, објаснуваат од Народната банка. Во споредба со претходната…
„Сите ние како носители на политики во Централна и Источна Европа треба да се фокусираме на елиминирање на структурните пречки за зголемување на потенцијалниот економски раст на долг рок и да го забрзаме процесот на реална конвергенција” – истакна гувернерката на Народната банка на Република Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска на панел-дискусија за монетарна политика што се одржа вчера во рамки на 24. Форум на Централна и Источна Европа организиран од „Еуромани”. Во фокусот на панел-дискусијата беа изгледите за економскиот раст во регионот, импликациите од крајот на квантитативното олеснување во глобални рамки и дивергенцијата на каматните стапки во САД и Европа, протекционистичките трговски мерки и Брегзит. Гувернерката на НБРМ најпрво…
649 милиони денари изнесува остварениот промет на македонската берза во декември кој е речиси удвоен споредбено со ноември. Податоците од последниот билтен на берзата покажуваат дека прометот пораснал за 82,2 отсто. Најтргувани акции според билтенот во декември биле акциите на Комерцијална банка кои бележат промет од 1,5 милиони евра. Акциите на Алкалоид кои се најдоа на листата втори најтргувани во декември оствариле промет 596,328 евра . На трето, четврто, и петто место се акциите на Макпетрол, Стопанска банка Скопје и НЛБ Банка. Пад за 9,73 отсто билтенот на берзата регистрира кај класичното тргување кое во декември изнесува 295.846.210 денари споредбено…