НОВИНИ

Сузбивање на неформалната економија во Македонија која изнесува над 30 проценти е главниот предизвик за обезбедување поволен деловен амбиент за малите и средни претпријатија кои се стожер на македонската економија и сочинуваат 99,7% од сите компании во земјата со учество од 70% во БДП како и законската регулатива во функција на инвестициите се главните точки кои претседателот на Сојузот Данела Арсовска и членовите на Управниот одбор ги дискутираа со министерот задолжен за регулатива за подобрување на инвестициската клима за домашните претпријатија Зоран Шапуриќ.    На средбата беше истакнато дека според анализите на Сојузот, транспорт,  градежништвото, туризмот, угостителството, услужните дејности, потоа земјоделството, …
Предводена од претседателот, г-ѓа Данела Арсовска, делегација на Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК),  како и претставници на Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на Република Македонија се во службена посета на Јапонија, поточно Хирошима. Главна цел на посетата е да се разгледаат сите можности за зголемување на трговската размена, соработка на компаниите од двете земји, како и реализирање на конкретни проекти преку Јапонија кон целиот Азиски пазар. „Остваривме средба со владината Аичи Организација за промоција на индустријата како и со Јапонската Асоцијација за стопанство и индустрија, разговаравме за можностите за унапредување на економската соработка , трговската размена…