НОВИНИ

На 43 то Генерално собрание на ЕУ-ФМД (Европска комисија за справување со Лигавката и шапот) при ФАО, кое се одржа на 17-18 Април 2019 година во седиштето на ФАО во Рим, за член на извршниот комитет е избран директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство на Република Северна Македонија – Зоран Атанасов. -Повторно ми е дадена доверба во следните четири години да бидам меѓу шесте членови на извршниот комитет. Голема доверба од страна на членовите на собранието но и потврда на досега сработеното во минатиот период- изјави Атанасов и додаде дека најголемиот новитет е во тоа што покрај тековните и…
Од страна на Царинската управа само во текот на 2018 година спречени биле 40 обиди за шверц на цигари при што цариниците откриле 345 042 парчиња цигари и други тутунски производи. Шверцот на тутунски производи е најчест и штетите од истиот се најголеми, а предмет на шверц подеднакво се и тутунски производи но и режан тутун. Штетите од шверцот во ден се зголемуваат пропорционално како се зголемува и обемот на шверцот, со оглед на фактот дека Царинската управа редовно запленува шверцувана роба, но не е познато колку поминало. Единствениот индикатор за тоа е зголемувањето и зајакнувањето на црниот пазар на…
Висока делегација на Сојузот на стопански комори (ССК) предводена од претседателот Данела Арсовска, традиционално и годинава учествува на 8. Самит и Економски форум на шефовите на Влади на Н.Р. Кина и 16. земји од Централна и Источна Европа (ЦИЕ). Во рамки на Економскиот Форум на кој учествуваат над 1000 делегати, се остварија средби во насока на понатамошното проширување на соработката со Кина и земјите од Централна и Источна Европа, како дел од платформата 16 + 1 а во фокусот годинава е трансферот на знаења и технологии. „Извоз, инфраструктура, иновации, инвестиции се во фокусот на годинешниот 16+1 Економски Форум на тема…
Висока делегација на Сојузот на стопански комори (ССК) предводена од претседателот Данела Арсовска, традиционално и годинава учествува на 8. Самит и Економски форум на шефовите на Влади на Н.Р. Кина и 16. земји од Централна и Источна Европа (ЦИЕ). Во рамки на Економскиот Форум на кој учествуваат над 1000 делегати, се остварија средби во насока на понатамошното проширување на соработката со Кина и земјите од Централна и Источна Европа, како дел од платформата 16 + 1 а во фокусот годинава е трансферот на знаења и технологии. „Извоз, инфраструктура, иновации, инвестиции се во фокусот на годинешниот 16+1 Економски Форум на тема…
Сојузот на стопански комори (ССК) учествува на 6. Регионален самит на претприемачи кој на високо ниво се одржува во Дубровник, Хрватска. Претседателот на ССК, Данела Арсовска,  учествува на панел сесијата посветена на улогата на деловните организации во развој на претприемништвото  на национално ниво и предизвиците со кои претприемачите се соочуваат. Арсовска на самитот посочи дека претприемачите се носители на голем потенцијал за зголемување на економскиот раст, како и за поттикнување на иновативноста  во приватниот сектор. „Заложбите на Сојузот континуирано се насочени кон поттик и поддршка на  претприемништвото. Покрај тешкиот и ограничен пристап до финансии за претприемачите, „трите К“ се посочени како најголем…
На годишаната сесија на Светскиот Инвестицики Форум на Бизнис Ангели (WBAF), кој се одржува во периодот 17-19 февруари во Истанбул, Турција, Македонската делегација предводена од страна на Сенаторот на WBAF за Македонија, проф. д-р Леонид Наков, како и од министерот д-р Зоран Шапуриќ, задолжен за регулатива за подобрување на инвестициската клима за домашните претпријатија постигна значаен успех. „За прв пат во историјата на македонското учество на овие Форуми на најголемите приватни инвеститори на неформален ризичен капитал, WBAF избра еден македонски иновативен бизнис - PowerAD од Струмица, кој е успешно оценет и селектиран во групата на 50 напредни, конкуренти стат-ап бизниси од…
– Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, денеска ги потпиша договорите за доделување концесија на рибите за организирање рекреативен риболов за шест акумулации: Стрежево, Козјак, Мантово, Паљурци, Мавровица и Глобочица. Како што информира МЗШВ, договорите се дел од трите постапки за доделување риболовни концесии кои беа донесени со одлука на Влада. Со постапката беа опфатени 19 риболовни води (шест риболовни ревири и 13 рекреативни зони) од кои денеска се потпишаа шест договори. -Владата годинава донесе одлуки за почнување три постапки за доделување концесија на рибите за организирање рекреативен риболов во кој беа опфатени 47 риболовни води од кои 28 за риболовни…

Веб платформа за занимања

Петок, 28 Декември 2018 11:08
 Министерството за труд и социјална политика со поддршка од Меѓународната организација на трудот (МОТ) ја изработи специјализираната веб-платформа за прегледот на работните места, со најважните информации за одредени занимања. Платформата е креирана во рамки на Проектот “Решенија за вработување на младите преку социјален дијалог на локално ниво” кој е поддржан од Меѓународната организација на трудот и се реализира  во соработка со Министерството за труд и социјална политика и Агенцијата за вработување на Република Македонија. Оваа платформа ја води Mинистерството за труд и социјална политика и истата континуирано се ажурира со објави на нови занимања. Ве покануваме да ја разгледате платформата…
Во Службен весник на Република Македонија бр. 227 од 12.12.2019 година објавена е „Одлуката за усогласување и менување на Царинската тарифа“ за 2019 година и истата се наоѓа и во Депозитарот на интранет, како и на интернет страната на Царинската управа во дел „царинска тарифа-подзаконски акти“ на следниов линк http://www.customs.gov.mk/images/documents/zakoni/zakon-tarifa/podzakonAkt/Tarifa2019.pdf Измените во Царинската тарифа за 2019 година се усогласување со Комбинираната номенклатура на Европската унија во Одлуката целосно е транспонирана Регулативата на Комисијата (ЕУ) бр. 1602/2018 со која се менува Комбинираната номенклатура на ЕУ за 2019 година, објавена во Службен весник на ЕУ бр.Л 273 од 31.10.2018 година. Воглавном измените се должат на…
– Македонија е рангирана на 68. место на листата на Форбс за водење бизнис, која е составена врз основа на 15 фактори, вклучувајќи имотни права, даноци, технологија, ниво на корупција, слобода, бирократија, големина на пазарот, квалитет на живот и работна сила. „Од својата независност во 1991 година, Македонија постигна напредок во либерализацијата на економијата и подобрување на деловното опкружување. Нејзините ниски даночни стапки и слободни економски зони помогнаа да се привлечат странски инвестиции, но тоа е се уште на ниско ниво во однос на остатокот од Европа. Корупцијата и слабото владеење на правото остануваат значителни проблеми. Некои фирми се жалат…