КОМПАНИИ

Компанијата ги објави финансиските резултати за првите шест месеци од оваа година. Во периодот јануари-јуни 2019 година „ОИЛКО КДА Скопје“ оствари вкупни приходи во висина од 196,9 милиони денари и кај истите има 10,6% зголемување споредбено со истиот период од 2018 година. Во структурата на вкупните остварени приходи најголемо учество, 63,82% имаат приходите од домашен транспорт на деривати кои во споредба со остварените во истиот период во 2018 година бележат пораст од 17,39%. Во периодот јануари-јуни 2019 година компанијата оствари вкупни расходи во висина од 182,6 милиони денари и кај истите има 5,7% зголемување споредбено со истиот период од 2018 година. Во…
Првите резултати од големиот инвестициски циклус во „Витаминка“ се видливи. Компанијата во острата конкуренција значајно ги подобрува своите позиции и ги зголеми приходите од продажба и дома и во странство. За шест месеци од продажба инкасира 20 отсто повеќе од истиот период лани. Многу благи вести за акционерите од најголемата домашна кондиторска индустрија иако во споредба со лани добивка е пониска за 84 отсто Најголемата македонска прехранбено-кондиторска индустрија „Витаминка“ ги зголеми приходите од продажба за 20 отсто во првото полугодие годинава во споредба со истиот период лани. Прилепска „Витаминка“ имаше извонредно полугодие. Компанијата успеа да ги зголеми вкупните приходи до…
Викендов, центарот на забавата и добрата музика беше Дојран и 9-тиот по ред Д-Фестивал, а за тоа сведочат илјадниците посетители кои уживаа во одличната програма на Фестивалот. Оваа година, од ексклузивното партнерство помеѓу Тиго Фајнанс и Пасворд Продакшн произлезе и една нова, дополнителна активност која го привлече вниманието на посетителите во текот на трите фестивалски дена. Активноста наречена Tigo Challenge Zone им овозможи на посетителите место за опуштање и релаксација, но и одлична можност за исполнување на убавите попладневни часови со врвна забава, брзи игри, уникатни изненадувања и сè тоа во духот на одлична, фестивалска дружба и нови моменти за паметење. Погледнете во продолжение како…
Потрошувачки кредит со најповолни услови на пазарот нуди Комерцијална банка АД Скопје. Слушнавте ли за нашите нови каматни стапки? - Фиксна каматна стапка во првите две години од 4,9% годишно и променлива од 5,9% годишно за остатокот од периодот на отплата. Потрошувачкиот кредит е до 30.000 евра со ЕУР клаузула и се нуди со рок на на отплата до 120 месеци доколку се аплицира до 30.09.2019 година. Кредитот е наменет за вработени во редовен работен однос на неопределено време и вработени на определено време со непрекинат стаж од најмалку 12 месеци во конкретната фирма. Барателите кои уредно ги измируваат своите…
„Макпетрол“ ќе точи „зелена нафта“. Мерката за поддршка на земјоделците која доцни речиси две години конечно треба да почне да се спроведува од наредниот месец. „Макпетрол“ ќе точи „зелена нафта“ „Макпетрол“ е компанијата која ќе точи зелена нафта. Нивната понуда била избрана како најповолна на тендерот што го распиша Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството (АФПЗРР). „Седум економски оператори подигнаа тендерска документација а беше доставена само една понуда за набавка на дизел гориво за земјоделска механизација. Отворањето на понудите беше на 12 јуни“, велат од Агенцијата. Тендерот беше во вредност од 200 милиони денари односно 3.2 милиони евра. „До крајот…
Иако е 2 отсто во однос на пазарната цена на акцијата на „Витаминка“, износот на бруто дивиденда што ќе се дели за ланското работење во споредба со 2017 година е повисок за 25 отсто! Најголемата македонска кондиторска индустрија ќе дели дивиденда на своите акционери, пишува во предлог одлуката за која гласаа на 11 јуни акционерите на годишното собрание. Бруто износот на дивиденда за секоја акција е 217 денари. Дивиденда за лани е за 25 отсто повисока во споредба со бруто дивидендата поделена за работењето во 2017 година. Воедно ова е втора година во низа „Витаминка“ да дели дивиденда на своите акционери. Според предлогот…
Хотел Панорамика Дизајн & Спа доби награда за водечки хотел во Република Северна Македонија од страна на Меѓународната туристичка манифестација ,,World Travel Awards“ – Оскарите во туризмот. ,,На 26-тата годишна церемонија што се одржа на 8 јуни во Мадеира, Р. Португалија, ги добивме нашите трофеи, со чувство на гордост, но и должност да продолжиме со добрата работа. Би сакале да им се заблагодариме на нашите гости за поддршката и огромна благодарност до нашиот персонал кој е посветен на давање искрена гостопримлива услуга.’’ –изјави Генералниот Менаџер Теодор Константакос. Инаку „World Travel Awards“веќе 26 години ги идентификува најдобрите претставници од областа на…
Успешното искуство на Халкбанк како прва екобанка беше главен мотив за воведување нова кредитна линија од сопствени средства на Банката во износ од 600 милиони денари за финансирање проекти со екокомпонента.   Кредитната линија е насочена кон поддршка на проекти што придонесуваат за заштеда на енергија и за зачувување на животната средина преку намалувањето на емисијата на јаглерод диоксид. Како општествено одговорна компанија, Банката посветува големо внимание на вклучувањето на институцијата кон заедничките активности на заедницата во заштитата на животната средина. Првата екокредитна линија на Халкбанк датира од 2011 година. Во изминатите 8 години, Банката финансираше над 6 илјади проекти…
Преку новото партнерство со Дел (Dell EMC), Неоком АД го збогати своето портфолио на опрема и услуги, нудејки им на своите корисници поголем избор на производи и решенија од водечките светски компаниии од областа на ИКТ. Неоком АД ја надогради соработката со уште една од водечките светски компании од областа на информатичко-комуникациската технологија - Dell EMC на ниво „Златен партнер“. Соработката меѓу двете компании на потрошувачите ќе им донесе високотехнолошки ИКТ решенија, супериорна корисничка услуга и напредни крајни кориснички уреди (преносни компјутери, десктоп единици и висококвалитетни монитори). Покрај ова, високото партнерско ниво е поткрепено и со достапност на висококвалификувани инженери…
Бензините на пупмпите на „Макпетрол“ поскапуваат за еден денар, а дизелот за два. Новите цени ќе изгледаат вака: Ultra 95+ Economy ќе се продава по цена од 72,00 денари за литар; Ultra 100 Race Pro ќе се продава по цена од 74,00 денари за литар; Ultra Diesel Green Power ќе се продава по цена од 66,00 денари за литар; Ultra Diesel Bio Power се ќе се продава по цена од 67,00 денари за литар; Екстра лесното ќе се продава по цена од 54,50 денари за литар. Поскапувањето е дојдено поради зголемувањето на цената на нафтените деривати на светските берзи, информираат…